Fostul Beatle, Sir Paul McCartney, a implinit duminica 64 de ani. El este autorul cantecului 'When I am 64' (Cand implinesc 64 de ani), pentru albumul Sergeant Pepper Lonely Hearts Club Band, lansat de formatia Beatles in 1967.

Iata cum a evoluat viata lui de-a lungul ultimelor sapte decenii.

COPILARIA: 1942 - 1951

James Paul McCartney s-a nascut pe 18 iunie 1942, la spitalul Walton din Liverpool.

Mama lui, Mary, fusese asistenta medicala la spitalul respectiv, si a primit un pat intr-o rezerva cand a venit momentul nasterii.

Sir Paul a fost botezat in credinta romano-catolica, cea a mamei sale, dar religia nu a jucat un rol important in educatia pe care a primit-o.

Tatal lui, Jim, era un muzician talentat, care canta serile cu o formatie de jazz, iar ziua era comis-voiajor de bumbac.
Atat Sir Paul cat si fratele lui mai mic, Michael, au luat lectii de pian in copilarie, dar nici unul dintre ei nu si-a continuat studiile pentru acest instrument.

Adolescenta: 1952 - 1961

Familia McCartney s-a mutat de mai multe ori in perioada in care Sir Paul era inca mic, dar in cele din urma au ales o casa de pe strada Forthlin, din Liverpool, in 1955.
Peste numai un an, mama lui Sir Paul a murit de cancer la san. Avea 47 de ani.

Aceasta tragedie a avut un impact enorm asupra lui Sir Paul, care se refera la mama lui in cantecul Let It Be, cu celebrele sale versuri ' When I find myself in times of trouble, mother Mary comes to me".

La putin timp dupa moartea mamei, Sir Paul i-a cerut tatalui sa ii cumpere o ghitara; tanarul muzician a invatat sa cante la acest instrument imitand piesele de mare succes R&B pe care le auzea la radio.
In octombrie 1957, s-a prezentat la o auditie pentru formatia lui John Lennon, The Quarrymen, si i s-a propus sa se alature grupului.

Sir Paul si John Lennon au inceput sa compuna cantece impreuna. In casa de pe Strada Forthlin au fost create cateva dintre piesele de succes ale acestei perioade de inceput, intre care Love me Do si I Saw Her Standing There.

Cam in aceeasi perioada a fost compus si cantecul When I am 64, despre care se relateaza ca ar fi figurat si in programul unor concerte.

Dupa o perioada in care au cantat la Indra Club, in Germania de vest, formatia - rebotezata acum The Beatles - a revenit in 1960 la Liverpool.

Cu prilejul unei aparitii la clubul de noapte Cavern, The Beatles au fost remarcati de Brian Epstein, care le-a propus sa devina managerul lor.

Beatlemania: 1962 - 1971

Epstein a obtinut pentru Beatles o auditie la casa de discuri Decca, pe 1 ianuarie 1962, dar Decca a decis sa nu ofere formatiei un contract.

Cu toate acestea, managerul l-a convins in cele din urma pe producatorul George Martin sa incheie un contract cu Beatles pentru Parlophone Records, in mai 1962.
La scurt timp, a inceput si asa-numita Beatlemanie. Primul single, Love Me Do, a ajuns in top pe locul patru in luna octombrie, iar in august 1963, Beatles se aflau de sapte saptamani in fruntea topurilor cu She Loves You.

Formatia The Beatles a cucerit America in 1964, dupa o aparitie la show-ul de televiziune al lui Ed Sullivan, la care se relateaza ca s-ar fi uitat de 73 de milioane de telespectatori.

In 1969, Sir Paul s-a insurat cu Linda Eastman, cu care a avut trei copii, adoptand-o totodata pe fiica Lindei dintr-o casatorie anterioara.

In perioada in care a avut loc casatoria, intre membrii formatiei incepusera sa apara divergente de ordin muzical si personal.

Sir Paul si-a lansat primul sau album solo, McCartney in 1970, aproximativ in aceeasi perioada cu ceea ce este considerat cantecul de lebada al Beatles-ilor, Let It Be.

WINGS: 1972 -1981

Noua formatie a lui Sir Paul, Wings, a avut componente diferite in anii 70, iar cantecele lui, adesea calificate de critici drept prea sentimentale, s-au bucurat de mare succes la public.

Mull of Kyntire s-a mentinut pe primul loc timp de noua saptamani in 1977, si timp de mai multi ani a detinut recordul la vanzari in Marea Britanie.

Alte piese de succes ale formatiei Wings sunt tema muzicala James Bond, Live and Let Die si Band on the Run.

In decembrie 1980, fostul coleg de formatie al lui Sir Paul, John Lennon, a fost impuscat mortal la intrarea in cladirea in care locuia la New York.

SOLO: 1982 - 1991

Dupa desfiintarea formatiei Wings, Sir Paul a continuat sa aiba succes in cariera sa solo cu albunele McCartney II si Tug of War.

Duetele cu Stevie Wonder, in piesa Ebony and Ivory, si cu Michael Jackson, in The Girl is Mine, au fost niste hit-uri, dar criticii au inceput sa se arate tot mai nemultumiti de natura 'prea sentimentala' a pieselor compuse de Sir Paul.

Nici publicul nu a primit cu mare entuziasm, in 1984, filmul Give My Regards to Broad Street, scris de Sir Paul, care interpreteaza si rolul principal, desi un single din film, No More Lonely Nights, a avut un succes urias.
Reputatia lui de inovator a suferit o noua lovitura in decembrie 1984, cand a a lansat We All Stand Together.
In 1989, Flowers in the Dirt, care contine mai multe colabarari cu Elvis Costello, a fost mai bine primit.
A urmat si primul sau turneu mondial din ultimii 10 ani. Iar in perioada premergatoare implinirii varstei de 50 de ani, Sir Paul a explorat pentru prima data si domeniul muzicii clasice, scriind, impreuna cu compozitorul Carl Davis, muzica pentru Liverpool Oratorio.

LEGENDA: 1992 -2001

Pe fondul invocarii, de catre multi muzicieni pop britanici, a influentei exercitate de Beatles, Sir Paul a contribuit la alcatuirea albumelor Antologiei Beatles, si a participat la serialul de televiziune care a insotit-o.

Poate drept rezultat, urmatorul sau album, Flaming Pie,, a fost marcat si de revenirea la muzica si cantecele R&B care ii inspirasera pe Beatles cu 30 de ani in urma.
A continuat sa fie interesat de muzica clasica, si a lansat doua albume de muzica de dans sub pseudonimul The Fireman.

In 1996, Sir Paul a inaugurat la Liverpool un institut pentru artele spectacolului, construit pe locul fostei sale scoli.
In anul urmator, a fost innobilat. Bucuria onorurilor a fost umbrita de pierderea sotiei sale Linda, care a murit de cancer la san, la varsta de 56 de ani.

ACUM AM 64 DE ANI: 2002 - PREZENT

Diversele interese nutrite de Sir Paul au iesit la iveala: si-a prezentat pentru prima data in mod public picturile si a a tiparit un volum de poezii, intitulat Blackbird Singing.
A continuat sa faca inregistrari si turnee, si a fost capul de afis al festivalului de la Glastonbury, in 2004.

In 2002 s-a casatorit, in mare discretie, cu modelul Heather Mills.
Dupa casatorie, Heather si Sir Paul au consacrat mult timp actiunilor umanitare, si au facut campanie impotriva masacrarii puilor de foca in Canada.
In toamna anului 2003 li s-a nascut o fiica, Beatrice, iar luna trecuta au anuntat ca se despart, spunand intr-o declaratie comuna ca le vine greu sa mentina o relatie normala in conditiile unui amestec constant al presei in viata lor particulara.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.