Consilierul pe probleme de securitate nationala in Irak, Mowaffaq al-Rubaie, a declarat la o conferinta de presa tinuta la Bagdad ca informatiile culese dupa uciderea lui Abu Musab al-Zarkawi arata ca membrii organizatiei al-Qaeda din Irak ar fi 'pe fuga'.

Musab al-Zarkawi, fostul lider al-Qaeda in Irak, a fost omorat saptamana trecuta in urma unui raid aerian al fortelor armate americane asupra ascunzatorii sale de langa Baquba, din nordul Bagdadului.

Domnul al-Rubaie a spus ca raidul aerian a condus la gasirea 'unei bogatii de informatii' despre organizatia terorista si operatiunile pe care le conduce.
"Credem ca acesta este inceputul sfarsitului pentru al-Qaeda in Irak", a mai spus Mowaffaq al-Rubaie.
"Acum noi suntem in pozitia de forta", a mai spus oficialul irakian. "Guvernul ataca acum".

Domnul al-Rubaie sustine ca documentele si memoriile de calculator gasite in casa in care se ascundea al-Zarkawi au dezvaluit informatii vitale despre functionarea al-Qaeda, locuri, nume de lideri, locurile in care se afla, anturajul si miscarile acestora.

El sustine ca informatiile respective confirma banuielile mai vechi ca exista o alianta intre al-Qaeda si baatistii inca loiali fostului lider Saddam Hussein.

Afirmatiile oficialului irakian au starnit reactii mixte: pe de o parte speranta ca incetarea violentelor este posibila in viitorul apropiat, pe de alta parte scepticism din partea celor care vor dovezi mai concrete decat niste simple afirmatii.

Anuntul vine la o zi dupa instituirea unor noi masuri de securitate in Bagdad ca urmare a temerilor ca organizatia al-Qaeda ar putea pune la cale noi atacuri in urma uciderii lui al-Zarkawi.

Noul lider al-Qaeda in Irak este Abu Hamza al-Mujahid. El a promis ca-i va infrange pe "cruciatii si pe siitii" din Irak.
Un purtator de cuvant al armatei americane, general-maior William Caldwell, a spus ca de la uciderea lui al-Zarqawi au mai fost efectuate aproape 500 de raiduri de catre fortele americane si irakiene, care au condus la moartea a 104 insurgenti.

El a mai spus ca au fost retinute aproape 800 de persoane pe care le-a descris drept 'elemente anti-irakiene'.

Purtatorul de cuvant a mai spus ca armata americana crede ca stie adevarata identitate a noului lider al-Qaeda in Irak: Abu Hamza al-Mujahid ar fi in realitate Abu Ayyub al-Masri.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.