Printr-un paragraf bine camuflat in textul legii privind prerogativele Departamentului Apararii, liderii militari americani au mai obtinut o victorie in fata CIA. Ei vor putea plati spioni si mercenari straini.

Congresul american a extins considerabil prerogativele Pentagonului in lupta contra terorismului, autorizind pentru prima oara fortele pentru operatiuni speciale sa plateasca informatori straini si sa recruteze unitati paramilitare straine. Fortele pentru operatiuni speciale au mai primit permisiunea de a achizitiona de peste hotare echipamentele necesare misiunilor in care sint implicate. Aceste prerogative sint cuprinse intr-un singur paragraf al unui proiect de lege pentru aparare, de 800 de pagini, care a trecut de Congres si a fost semnat de presedintele Bush in luna octombrie, dezvaluie publicatia "The New York Times", citind oficialitati din Departamentul american al Apararii.

Paragraful a fost introdus la insistentele conducerii Pentagonului, care a declansat o puternica ofensiva pentru a reduce influenta CIA asupra structurilor militare, sustin aceleasi surse citate de publicatia americana. Aceasta informatie a aparut la numai citeva zile dupa ce cotidianul "The Washington Post" anuntase ca, inca din toamna lui 2002, secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, si-a creat o unitate secreta de spionaj pentru a scapa de dependenta fata de CIA, care, teoretic, era singura structura ce aduna informatii in strainatate, utilizind "mijloace umane".

Fonduri pentru spionaj

Noua lege il autorizeaza pe secretarul Apararii sa cheltuiasca anual, pina in 2008, suma de 25 de milioane de dolari, "in vederea sprijinirii fortelor straine, gruparilor si indivizilor" care ajuta fortele pentru operatiuni speciale in misiunile de combatere a terorismului. Potrivit unor oficialitati ale Congresului american, desi aceasta suma este mica in comparatie cu fondurile alocate in fiecare an de congresmeni agentiilor militare si de informatii, noua prevedere legislativa stabileste un precedent important. De acum inainte, sustin sursele citate, armata va putea finanta legal, cu fonduri aprobate de Congres, anumite operatiuni care pina acum intrau doar in competenta CIA. Cu toate acestea, legea prevede in mod clar ca, in nici o situatie, Congresul nu poate acorda Departamentului Apararii autorizatia de a desfasura operatiuni sub acoperire, care in mod traditional sint indeplinite de CIA si necesita aprobarea explicita a presedintiei.

Precedentul afgan

Surse din Pentagon au declarat pentru "The New York Times" ca ideea constituirii fondului special pentru finantarea misiunilor in strainatate a aparut dupa ce militarii americani s-au confruntat cu mari probleme pe frontul afgan. "Comandantii militari au dorit sa evite astfel repetarea greselilor aparute in timpul invaziei din Afganistan, in 2001", a declarat un reprezentant al Pentagonului. La vremea respectiva, fortele speciale au fost obligate sa piarda momentul oportun in vederea declansarii unor atacuri, deoarece CIA nu-si platea intotdeauna la timp informatorii autohtoni care ar fi trebuit sa ofere date despre obiectivele aflate in vizorul americanilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.