Raportul Consiliului Europei asupra presupuselor centre secrete ale CIA pe batranul continent sunt un lucru invechit prezentat intr-o forma noua. Declaratia a fost facuta de purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Sean McCormack.

Autoritatile americane nu vad nici un fapt nou solid sustinut in acest document. Desi nu au avut timp sa citeasca pe indelete raportul, oficialii de la Washington sunt dezamagiti de tonul si continutul acestuia. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Sean McCormack a declarat ca extradarile, precum si transferul de suspecti de terorism spre terte state sunt legale si a adaugat ca raportul Consiliului Europei sugereaza ca activitatea serviciilor secrete americane este in mod esential proasta.

De altfel, cooperarea internationala a serviciilor secrete a salvat vieti, a mai declarat oficialul american. Acesta a reamintit cazul teroristului international Ilici Ramirez Sanchez, alias Carlos, aflat, in prezent, intr-o inchisoare in Franta, dupa ce autoritatile de la Paris au cooperat cu Statele Unite si Sudanul pentru a-l captura. Casa Alba a mai precizat ca Washingtonul nu tolereaza ca prizonierii sa fie torturati in tarile in care sunt transferati.

Spania neaga raportul
Spania respinge categoric concluziile raportului care o include printre tarile ce au tolerat transferul de suspecti teroristi cu avioane folosite de CIA, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Madrid. Raportul intocmit de parlamentarul elvetian Dick Marty la solicitarea
Consiliului Europei afirma ca 14 state europene au colaborat cu CIA in astfel de transferuri, printre care si Spania. "Spania nu a participat in nici un fel, activ sau pasiv, la operatiuni de transfer al prizonierilor", a subliniat reprezentantul MAE, subliniind totodata ca autoritatile de la Madrid nu detin nici o informatie pe aceasta tema.

Politia spaniola desfasoara in prezent o ancheta in legatura cu 10 escale ale unor avioane inchiriate de CIA in insulele Baleare, intre ianuarie 2004 si ianuarie 2005.
Presa madrilena a afirmat ca astfel de escale au avut loc si in Canare, iar Amnesty International adauga pe lista cu locatii Malaga si Barcelona. Raportul pune in cauza 6 tari in materie de transferuri ilegale: Suedia, Bosnia-Hertegovina, Marea Britanie, Italia, fosta republica iugoslava a Macedoniei, Germania si Turcia. La capitolul detentii secrete sunt citate alte 8 tari: Polonia, Romania, Spania, Cipru, Irlanda, Portugalia si Grecia.

Dick Marty vorbeste de o panza de paianjen a CIA
Senatorul elvetian Dick Marty a prezentat miercuri la Paris, in cadrul unei conferinte de presa, concluziile raportului sau privind suspiciunile ce planeaza asupra unor state europene care au colaborat cu CIA in transportul si detentia ilegala a unor persoane banuite de terorism. Raportorul a impartit aceste tari in doua categorii. Primele ar fi implicate in transferul de persoane cu ajutorul unor avioane inchiriate de serviciile secrete americane.

In cea de-a doua categorie, in care este inclusa si Romania, se numara tarile in care ar fi functionat asa- numitele centre secrete de detentie. "Azi suntem in masura sa spunem ca am facut un pas inainte si cred ca putem defini acest pas drept semnificativ, dar nu este vorba inca de un pas final. (...) S-a creat un fel de panza de paianjen in intreaga lume, formata din zone de aterizare si de avioane care se deplaseaza intre diferite puncte. In trecut s-a vorbit de mii de zboruri ale CIA.

Este adevarat ca sunt foarte, foarte numeroase, dar numai o mica parte din aceste zboruri se refera la activitati care sunt considerate cu adevarat ilegale: restituiri de persoane, oameni rapiti in afara oricarei proceduri judiciare si care sunt transportati in anumite locuri. Aceste diferite locuri sunt inchisori cunoscute, dar care raman totusi secrete, pentru ca sunt inaccesibile tuturor organismelor internationale, cum ar fi Comitetul impotriva torturii, Crucea Rosie Internationala etc. Acest gen de inchisori exista la Bagdad, la Kabul, la Guantanamo Bay.

In afara de notiunea de panza de paianjen, ne-am lovit si de o alta notiune care este valul tacerii. (...) . Avem numeroase elemente care demonstreaza ca mai multe institutii au refuzat pur si simplu sa stie ce se petrece in jur" a declarat Dick Marty.

Agentii CIA purtau nume de personaje science-fiction
Profesionism sau amatorism?

Raportul Sefului Comisiei de ancheta a Consiliului Europei privind transferurile ilegale de prizonieri si inchisori secrete americane pe teritoriul Europei de Est contine informatii surprinzatoare cu privire la agentii CIA implicati. Documentul citeaza in acest sens informatiile oferite de un jurnalist din Palma de Mallorca, Matias Valles. Descoperirile facute de acesta cu privire la identitatea membrilor unuia dintre cele mai temute servicii de spionaj din lume sunt cel putin comice. Valles a obtinut numele a 42 de persoane care au fost cazate la sfarsitul lunii ianuarie 2004 intr-un hotel din Palma de Mallorca. S-a dovedit, curand, ca multe dintre acestea s-au inregistrat cu pasapoarte false.

Daca asumarea unei identitati fictive reprezinta un procedeu normal in cazul unor agenti aflati sub acoperire intr-o tara straina, faptul ca acestia purtau numele numele unor personaje de filme science-fiction din anii ‘70 si ‘80, precum Bladerunner si Alien este cel putin amuzant. Dupa doua zile, misteriosii vizitatori, care erau de fapt membri CIA angajati in operatiune, si-au incheiat misiunea si au plecat inapoi spre Statele Unite.

Europa, sub norul ‘’transferurilor’’
Daca acuzatiile privind existenta unor inchisori secrete ale CIA pe teritoriile Poloniei si Romaniei cuprinse in raportul dat publicitatii miercuri de parlamentarul elvetian Dick Marty, mandatat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei cu realizarea documentului, se dovedesc adevarate, rezultatele ar putea fi foarte serioase pentru ambele tari.

Comisarul Uniunii Europene pentru Justitie, Franco Frattini, a sugerat suspendarea drepturilor de vot ale unui membru al UE responsabil pentru incalcarea principiilor fondatoare ale UE privind respectarea drepturilor omului si a legii. Intre timp, parlamentarul german Elmar Brok, presedintele Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul European, a sugerat ca aderarea Romaniei la UE ar trebui amanata daca se confirma existenta unei inchisori a CIA pe teritorul acestei tari inainte de noiembrie 2005.

In practica insa nici o sanctiune nu ar fi usor de aplicat. Decizia de a suspenda drepturile de vot ale unei tari ar trebui luata in unanimitate de toate statele membre.

Tratatul de Aderare a Romaniei la UE a fost deja semnat. Reputatia celor doua tari ar fi cel mai probabil afectata. ‘’Daca a existat o ...tabara de tortura pe teritoriul Poloniei, acesta ar fi scandalul secolului’’, a afirmat miercuri fostul ministru pentru probleme europene Denis MacShane citat de BBC. Laburistul britanic MacShane, membru al Adunarii Parlamenatre a Consiliului Europei (APCE), a declarat ca raportul Consiliului Europei cu privire la presupusele transferuri de detinuti si inchisori secrete ale CIA in Europa, realizat de parlamentarul elvetian Dick Marty, este alcatuit din ‘’fantezii’’.

El l-a acuzat pe Dick Marty de ‘’colectarea de informatii din ziare si de formularea unor acuzatii grave impotriva polonezilor si a romanilor’’, ceea ce in opinia sa ‘’/.../ nu merita o dezbatere parlamentara serioasa’’.

MAE roman regreta ca raportorul APCE Dick Marty mentine suspiciunile asupra Romaniei
MAE regreta ca, desi raportul prezentat de Dick Marty mentioneaza in mod clar inexistenta unor dovezi factuale privind prezenta unor centre de detentie secrete ale CIA in Romania, raportorul considera totusi ca asupra Romaniei se mentin suspiciuni. MAE precizeaza ca aceste suspiciuni mentionate in raportul lui Dick Marty se bazeaza pe indicii nesustinute de probe si in urma unei interpretari speculative a informatiilor furnizate de autoritatile romane competente.

Documentul dat publicitatii de senatorul elvetian Marty nu aduce elemente de fond noi referitoare la Romania, fata de datele din rapoartele interimare anterioare ale APCE. Singurul element aditional se refera la zborurile unor avioane asupra carora planeaza suspiciuni ca ar fi fost implicate in transferuri extraordinare de detinuti. Raportul mentioneaza faptul ca aceste avioane au tranzitat si au folosit facilitati aeroportuare romanesti, fara a dovedi ca la bordul aeronavelor se aflau detinuti. Pornind de la acest element, raportorul APCE apreciaza ca, in cazul Romaniei, ca si in cazul altor state europene, trebuie continuate investigatiile pe plan intern pentru a clarifica daca au existat centre de detentie secrete.

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima convingerea ca autoritatile romane competente vor analiza cu maxima atentie raportul parlamentarului Dick Marty si ca vor face publice concluziile acestor evaluari. MAE subliniaza ca Romania a cooperat in mod constant atat cu raportorul APCE, cat si cu celelalte mecanisme de investigatie create la nivelul organizatiilor internationale si va continua sa furnizeze acestora toate informatiile necesare pentru clarificarea acestor alegatii.

Ion Iliescu: "Nu exista nici un fel de temei pentru raportul Comisiei de ancheta"
Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu a afirmat miercuri intr-o declaratie de presa, ca nu exista nici un fel de temei pentru raportul publicat de raportorul Comisiei de ancheta a Parlamentului European, Dick Marty, pe tema eventualelor escale ale unor avioane apartinand CIA. "Nu exista nici un fel de temei, de fapt si el spune (Dick Marty) ca nu are nici un fel de probe, el face referire la o supozitie legata de un avion care ar fi facut o escala in Afganistan. Lucrurile pot fi verificate concret", a comentat Ion Iliescu.

El a subliniat ca nu are cunostinta despre faptul ca ar fi existat vreo consultare sau vreo discutie in Romania pe tema celor mentionate in raportul Comisiei de ancheta a Parlamentului European. Ion Iliescu a facut aceasta declaratie cu prilejul unei reuniuni a grupului de reflectie constituit in cadrul Forumului Democrat Roman.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.