Gruparile palestiniene armate rivale genereaza o situatie periculoasa in teritoriile palestiniene si acestea trebuie plasate sub autoritatea presedintelui palestinian Mahmoud Abbas, a apreciat joi seara secretarul de Stat american Condoleezza Rice.

Rice a indicat ca desfasurarea gruparilor armate ale Al Fatah (partidul moderat al presedintelui palestinian) si cele afiliate miscarii islamiste Hamas a generat un climat ‘’foarte tensionat’’, in teritoriile palestiniene. "Apreciem ca (Mahmoud) Abbas, care in opinia noastra a dobandit increderea poporului palestinian, trebuie sa fie capabil sa isi exercite prerogativele, in calitate de presedinte’’, a subliniat seful Departamentului de Stat american.

Presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP)a decis joi sporirea prezentei membrilor serviciilor de securitate controlate de Al Fatah, pentru a contracara desfasurarea in Gaza a fortelor auxiliare ale politiei, provenind din randurile Hamas. "Toate partidele ar trebui sa respecte doleantele poporului palestinian de a trai intr-un climat de securitate, fara violente de strada’’, a continuat demnitarul american.

Rice a recunoscut importanta ajutorului extern necesar poporului palestinian, desi SUA si Uniunea Europeana au intrerupt sprijinul financiar direct pentru administratia palestiniana, dupa castigarea alegerilor legislative din ianuarie de miscarea islamista Hamas, aflata pe lista Washingtonului privind gruparile teroriste. Situatia existenta in prezent in teritoriile palestiniene, unde actioneaza mai multe militii si forte de securitate, creaza un climat instabil, care pericliteaza vietile civililor nevinovati si principiile democratice, a conchis Condoleezza Rice. Aceasta a examinat la Washington impreuna cu ministrul de Externe saudit, printul Saud al-Faysal, problema israeliano-palestiniana, in perspectiva existentei a doua state independente care sa convietuiasca alaturi, Israelul si Palestina.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.