Romania a fost aleasa ieri in noul Consiliu ONU pentru Drepturile Omului pentru regiunea Europei de Est. Pentru regiunea Europa de Est au mai fost alese Azerbaidjan, Republica Ceha, Polonia, Ucraina si Rusia, informeaza miercuri Associated Press.

Pentru cele sase locuri repartizate acestei regiuni, au candidat 13 tari si a fost singurul grup in care a fost nevoie de al doilea tur de scrutin.

Potrivit sursei citate, in Consiliu au fost alese si Cuba, Arabia Saudita, China si Rusia, in pofida cazurilor de incalcare a drepturile omului intregistrate in aceste tari, insa alte doua state aflate in aceeasi situatie - Iranul si Venezuela - nu au reusit sa devina membre ale Consiliului.

Grupuri pentru apararea drepturilor omului s-au declarat in general multumite de cei 47 de membri alesi in noul Consiliu din 63 de tari candidate. Initial au candidat 64 de tari, dar una dintre ele, Kenya, si-a retras candidatura in ultimul moment, noteaza BBC. Conform regulilor, fiecare regiune primeste un anumit numar de locuri conform cotei stabilite dupa calcularea numarului populatiei.

Consiliul va inlocui Comisia pentru Drepturile Omului, discreditata in ultimii ani din cauza anumitor tari membre care se protejau unele pe altele pentru a nu fi condamnate pentru practici in ceea ce priveste incalcari ale drepturile omului.

"Guvernele care au incercat sa mineze protectia drepturilor omului prin calitatea lor de membri ai fostei Comisii sunt acum in minoritate", a declarat Keneth Roth, directorul executiv al Human Rights Watch. "Acest lucru nu garanteaza succesul Consiliului, insa este un pas in directia cea buna", a subliniat Roth.

SUA s-au opus formarii Consiliului, afirmand ca nu s-au depus suficiente eforturi pentru a se preveni obtinerea unui loc in noul organism ONU de catre state in care sunt incalcate frecvent drepturile omului. Washingtonul nu a dorit sa candideze pentru a deveni membru al Consiliului.

Senatorul american Norm Coleman a declarat, referitor la aceasta chestiune, ca alegerea Cubei demonstreaza faptul ca noul Consiliu sufera de aceeasi "slabiciune" ca si fosta Comisie pentru Drepturile Omului si reprezinta "exemplul perfect al esecului de reforma al ONU". O opinie similara a avut ambasadorul SUA la ONU, John Bolton.

Afland ca in noul Consiliu au fost alese tari precum China, el a declarat noul organism poate mosteni toate neajunsurile predecesoarei sale - Comisia pentru Drepturile Omului.

"Guvernele care au incercat sa mineze protectia drepturilor omului prin calitatea lor de membri ai fostei Comisii sunt acum in minoritate", a declarat Keneth Roth, directorul executiv al Human Rights Watch. "Acest lucru nu garanteaza succesul Consiliului, insa este un pas in directia cea buna", a subliniat Roth.

SUA s-au opus formarii Consiliului, afirmand ca nu s-au depus suficiente eforturi pentru a se preveni obtinerea unui loc in noul organism ONU de catre state in care sunt incalcate
frecvent drepturile omului. Washingtonul nu a dorit sa candideze pentru a deveni membru al Consiliului.

Senatorul american Norm Coleman a declarat, referitor la aceasta chestiune, ca alegerea Cubei demonstreaza faptul ca noul Consiliu sufera de aceeasi "slabiciune" ca si fosta Comisie pentru Drepturile Omului si reprezinta "exemplul perfect al esecului de reforma al ONU". O opinie similara a avut ambasadorul SUA la ONU, John Bolton. Afland ca in noul Consiliu au fost alese tari precum China, el a declarat noul organism poate mosteni toate neajunsurile predecesoarei sale - Comisia pentru Drepturile Omului.

Noul organism va avea sarcina de a monitoriza situatia drepturilor omului si ajutorul ce trebuie acordat anumitor state pentru imbunatatirea legislatiei in acest domeniu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.