Franta va cere UE ca, in viitor, statele care doresc sa se integreze in aceasta organizatie sa respecte pe deplin criteriile de aderare, informeaza Reuters.

Masura propusa este destinata sa calmeze ingrijorarea populatiei in legatura cu extinderea, iar ea va fi dezbatuta in cadrul summit-ului UE din iunie. In documentul pe care il va prezenta Franta la acest summit se insista asupra faptului ca o tara candidata "nu ar trebui sa treaca de la o etapa a procesului la alta pana cand nu a indeplinit fiecare conditie", se indica in sursa citata.

"Trebuie sa demonstram ca exista un pilot la bordul avionului extinderii", a declarat un diplomat francez, care a precizat ca aderarea Romaniei si a Bulgariei nu este in pericol, dar integrarea pe viitor a altor state este sub semnul intrebarii. Un proiect de declaratie, care a fost deja transmis celorlalte 24 de state membre, nu a stabilit criterii noi pentru aderare, dar a insistat pentru interpretarea stricta a celor existente.

Turcia, Ucraina si mai multe state din Balcani spera ca vor adera la UE in urmatorii zece ani, in pofida faptului ca statele membre privesc cu din ce in ce mai multa reticenta aceasta perspectiva. Anuntul a fost facut cu doar cateva zile inainte de anuntarea problemelor care vor fi discutate la summit-ul din perioada 15-16 iunie, axat pe extindere si adoptarea Constitutiei europene.

Extinderea creeaza probleme pe piata muncii

Potrivit unui sondaj realizat de Comisie, 63 la suta dintre respondenti cred ca aceasta va crea noi probleme pe piata locurilor de munca, pe cand 55 la suta dintre europeni considera ca extinderea este un fenomen pozitiv. "UE trebuie sa tina cont pe deplin de opiniile cetatenilor sai in ceea ce priveste viitorul procesului de extindere, o componenta esentiala a proiectului european", este una dintre precizarile franceze.

"Strategia de extindere a UE ar trebui implementata luand in considerare capacitatea Uniunii de a asimila noi membri", se adauga in continuare.

Documentul reafirma ca bugetul UE ar trebui adaptat in vederea extinderii si apreciaza ca respectarea deplina a criteriilor va restabili increderea statelor membre care privesc cu scepticism extinderea europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.