Costul total al razboiului atinge 280 miliarde dolari, jumatate din suma cheltuita in Vietnam

Administratia Bush va solicita Congresului deblocarea unor fonduri suplimentare in valoare de circa 80 de miliarde de dolari pentru finantarea operatiunilor din Irak si Afganistan, a declarat, luni, John Spratt, membru democrat al Comisiei pentru Buget a Camerei Reprezentantilor, citat de Detroit Free Press. Aceasta cerere va ridica suma totala alocata pana in prezent de Administratia Bush pentru razboaiele din Irak si din Afganistan si luptei impotriva terorismului la peste 280 de miliarde de dolari, adica aproape jumatate din totalul de 623 de miliarde de dolari pe care SUA le-au cheltuit in razboiul din Vietnam. Razboiul din Irak s-a dovedit a fi mult mai costisitor decat a estimat initial Casa Alba, scrie Detroit Free Press. Cand fostul consilier prezidential pe probleme economice, Lawrence Lindsey, a ridicat costurile razboiului din Irak de la 100 de miliarde de dolari la 200 de miliarde, a fost luat in ras de catre colegii sai din Administratia Bush. intr-un moment in care deficitul federal ramane ridicat, solicitarea administratiei se va reflecta asupra dezbaterilor din Congres legate de alte proiecte legislative, de asemenea costisitoare.

Comentand previziunile referitoare la deficitul bugetar american, care au fost anuntate, ieri, de Biroul pentru Buget al Congresului, John Spratt a declarat ca "fondurile suplimentare de circa 80 de miliarde de dolari, care vor fi solicitate in mod sigur pentru operatiunile din Irak si Afganistan, nu vor fi luate in considerare in calcularea estimarilor deficitului bugetar american." Liderul minoritatii democrate din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a promis ca noua corectie bugetara va fi o ocazie pentru o dezbatere aprofundata asupra interventiei din Irak.

"in timp ce Congresul lucreaza pentru a gasi solutii ca trupele sa aiba ceea ce le este necesar pentru securitate, va trebui sa examinam cererea presedintelui Bush in spirit critic si sa intrebam: care sunt scopurile in Irak si de cati bani va mai fi nevoie pentru a le atinge? De ce presedintele si Pentagonul nu au furnizat un raport detaliat referitor la precedentele cheltuieli? De ce, dupa tot efortul depus pentru formarea trupelor irakiene, nu exista forte bine antrenate, echipate si pregatite pentru a-si asuma un rol sporit in securitate?", a declarat Nancy Pelosi intr-un comunicat dat publicitatii luni seara.
Autor a 32 de atentate, soldate cu sute de victime

"Artificierul" gruparii lui Zarqaui, arestat la Bagdad

Fostul locotenent al lui Bin Laden, Zarqaui, e azi noua imagine a retelei Al-Qaida
In vreme ce gruparea condusa de Abu Musab al-Zarqaui revendica un nou atentat comis la Bagdad, de data asta chiar langa sediul partidului premierului Iyad Allaui, autoritatile anuntau oficial arestarea a doi dintre locotenentii inamicului nr. 1 al SUA in Irak. Stirea are si evidente conotatii propagandistice, intrucat cei doi fusesera capturati inca de la jumatatea lunii, dar s-au oferit detalii abia acum, data fiind presiunea si climatul de teroare tot mai accentuate impuse de gruparea al-Zarqaui si de miscarea Ansar al-Sunna. "Fortele irakiene l-au arestat, la 15 ianuarie, pe Sami Mohammad Said al-Jaaf, alias Abu Omar al-Kurdi, un adjunct al lui Zarqaui. El este raspunzator de comiterea a 32 de atacuri cu masina-capcana", arata comunicatul. De fapt, e vorba de "artificierul" gruparii respective, acuzat ca, in cele 32 de atentate cu masini-capcana, a ucis mai multe sute de irakieni, dar si straini. Cel mai mare dintre acestea a avut loc la sediul misiunii ONU din Bagdad, in august 2003, cand au murit 22 de persoane, intre care trimisul special ONU in Irak, Sergio Viera de Mello. Al-Jaaf (Kurdi) ar fi marturisit ca se afla la originea a circa 75% dintre atacurile cu masini-capcana de la Bagdad, dupa martie 2003 si este "cel mai sangeros locotenent al lui Zarqaui".

In fine, fortele irakiene au anuntat ca l-au arestat si pe Naief Abbas al-Zubaidi, seful grupului Abu Talha, legat de reteaua lui Zarqaui. Acesta din urma e considerat azi "noua imagine a retelei al-Qaida", teroristul care nu ezita sa apara pe Internet decapitand un ostatic ori amenintand ca va semana moarte printre cei ce vor merge la vot. Despre fostul locotenent al lui Osama bin Laden se spune azi ca si-a depasit "maestrul" la capitolul teroare. De altfel, o recenta carte recenzata de ziarul elvetian "Le Temps" dezvaluie reteaua de complicitati din spatele lui Zarqaui, aratand ca unele state din zona au favorizat ascensiunea sa inainte ca el sa se implanteze in Irak.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.