Un nou pas privind rezolvarea pe cale diplomatica a crizei iraniene a fost facut duminica de Teheran.

Purtatorul de cuvant al ministerului de Externe a anuntat ca tara sa va relua discutiile cu Moscova pentru imbogatirea uraniului iranian pe teritoriul Rusiei daca dosarul nuclear se va intoarce de la Consiliul de Securitate la Agentia Internationala pentru Energie Atomica.

Negocierile anterioare dintre Moscova si Teheran au esuat intrucat Iranul a insistat ca intregul proces de productie nucleara sa se desfasoare acasa. In aceasta saptamana, Consiliul de Securitate al ONU ar putea institui o rezolutie prin care sa oblige puterea de la Teheran sa inceteze orice activitate nucleara. Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a cerut duminica Iranulului sa inceteze jocurile ascunse si sa accepte cererile comunitatii internationale.

Rice a declarat pentru postul de televiziune ABC ca anuntul Teheranului privind reluarea cooperarii cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica s-ar putea sa fie doar o tactica in apropierea unei rezolutii ONU. Iranul trebui sa demonstreze acum buna credinta, sa suspende imbogatirea si sa raspunda la lista de cereri a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica si a Consiliului de Securitate, si atunci sa revina la masa negocierilor, a adaugat secretarul de Stat american.

Ultimatumul de 30 de zile pe care Consiliul de Securitate al ONU l-a dat puterii de la Teheran pentru a-si suspenda activitatile nucleare a expirat duminica. Comunitatea internationala sustine ca nu are in vedere o actiune militara in Iran, si ca trebuie gasita o cale diplomatica de rezolvare a crizei. Mohamed Saidi, vicepresedintele Organizatiei Iraniene a Energiei Atomice, a anuntat duminica ca Teheranul este de acord sa imbogateasca uraniu sub supravegherea ONU, daca dosarul sau se va intorce la Agentie si nu va fi dezbatut in Consiliul de Securitate.

In aceste conditii, Iranul promite chiar ca va accepta controale neanuntate ale inspectorilor ONU. Saidi a facut aceste declaratii dupa ce, vineri, Mohamed ElBaradei a remis Consiliului de Securitate un raport in care noteaza ca Iranul nu coopereaza pe deplin cu inspectorii agentiei nucleare a ONU, in efortul de a stabili daca programul nuclear este pasnic sau urmareste obiective militare. Statele Unite, sustinute de alti aliati, doresc instituirea unei rezolutii ONU si adoptarea unor sanctiuni dure impotriva Iranului. Ideea este respinsa insa de Rusia si China, care sunt membre ale Consiliul de Securitate, dar si parteneri comerciali ai Iranului. Un oficial american a anuntat ca ministrii de Externe ai celor cinci state, membri permanenti in Consiliul de Securitate, precum si ministrul de Externe al Germaniei, se vor reuni pe 9 mai, la New York, pentru a discuta despre dosarul nuclear iranian.

Internationala Socialista cheama la o ‘’solutie pasnica’’ in problema Iranului
Presedintele Internationalei Socialiste (IS) Georges Papandreu a adresat comunitatii internationale apelul de ‘’a cauta orice mijloc pentru o solutie pasnica’’ la criza cu Iranul, chemand totodata Teheranul sa se conformeze regulilor AIEA. "Noi sprijinim solutionarea diplomatica si pasnica a problemei print-un dialog multilateral si substantial, fara violente si potrivit regulilor dreptului international. In opinia noastra aceasta este singura cale posibila de urmat’’, a declarat sambata seara Papandreu.Exprimandu-si increderea in rolul Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA) si al ONU, el a chemat ‘’toate partile implicate sa evite declaratiile retorice care intensifica criza’’.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.