Supararea polonezilor din cauza gazoductului ruso-german proiectat sa traverseze Marea Baltica a rabufnit acum la Bruxelles. Ministrul apararii polonez, Radek Sikorski, aflat la Bruxelles cu ocazia unei conferinte pe tema relatiilor transatlantice, a calificat proiectul energetic pentru care au batut palma, anul trecut, presedintele rus, Vladimir Putin, si fostul cancelar Gerhard Schroeder, drept o reeditare a Pactului Ribbentrop-Molotov, prin care estul Europei a fost separat de Occident.
"Polonia este foarte sensibila la subiectul coridoare energetice si intelegeri care o exclud, tratand estul Europei altfel decat Vestul", a avertizat ministrul apararii polonez, Radek Sikorski. intelegerea Putin-Schroeder asupra proiectului unei conducte de gaz, care sa treaca prin Marea Baltica ocolind astfel Polonia, seamana, potrivit lui Sikorski, cu pactul de neagresiune dintre Germania nazista si Uniunea Sovietica stalinista, prin care cele doua puteri si-au impartit Polonia in 1939.

Gazoductul nu face nimic altceva decat sa sprijine monopolul energetic al Moscovei si cu acesta dependenta Europei, a protestat Varsovia. "Proiectul aminteste de tratatul ruso-german de la Locarno si de Pactul Ribbentrop-Molotov. Exact ca in secolul 20", a declarat ministrul polonez. Sikorski a reprosat si actualului cancelar, Angela Merkel, ca, desi s-a aratat deschisa la discutii cu Varsovia pe tema conductei, ea nu a facut nimic concret pentru a schimba ceva la proiect.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.