La reuniunea neoficiala a ministrilor de externe din tarile NATO de la Sofia, Ucraina a reafirmat dorinta sa de a fi primita in NATO, dar Rusia si aratat imediat opozitia fata de o astfel de evolutie.

Rusia si Ucraina au participat la consiliile de asociere ale celor doua tari cu Alianta Nord Atlantica.
Ministrul de externe al Ucrainei, Boris Tarasiuk, a declarat ca in pofida retoricii anti NATO aparute in cursul campaniei electorale pentru ultimele alegeri parlamentare, cursul strategic pe care s-a inscris Ucraina in vederea aderarii la NATO este ireversibil.

Ucraina spera sa adere la NATO

Boris Tarasiuk si-a exprimat speranta ca relatiile tot mai bune dintre NATO si Ucraina vor duce la primirea tarii sale in alianta.

"Ucraina va sustine si mai mult eforturile NATO de mentinere a pacii. Speram ca in acest an, consolidarea relatiilor dintre NATO si Ucraina va duce in mod logic, la cadrul principalului program de pregatire - planul de actiune in vederea aderarii si mai departe, va avea ca rezultat, invitarea la negocierile de aderare", a spus Boris Tarasiuk.

Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer sugerase joi ca abia spre sfarsitul anului, cand va avea loc o reuniune la nivel inalt in capitala Letoniei, lucrurile vor deveni ceva mai clare.
"Nu am nici o indoiala ca la Riga, tarile care aspira la calitatea de membru NATO, vor dori un semnal. Va fi un semnal la Riga", a declarat secretarul general NATO, citat de agentia France Presse.
Statele Unite nu sunt convinse, Rusia se opune

Pana la Riga, un avertisment din partea ministrului de externe al Statelor Unite, Condoleeza Rice, care spunea tot joi la Sofia ca guvernul si poporul ucrainean vor trebui sa decida daca e un drum pe care vor sau nu sa il urmeze.

"Dupa parerea mea, cred ca vor trebui sa munceasca din greu", a spus Condoleezza Rice, "ca sa indeplineasca criteriile necesare".

Deocamdata, la Kiev nu s-a format inca guvernul, iar partidul presedintelui Iuscenko, marele promotor al unei agende pro-occidentale, a obtinut rezultate sub asteptari. Negocierea unei coalitii guvernamentale s-ar putea incheia cu venirea la putere a unui guvern care sa nu e de acord cu obiectivele presedintelui si prefera legaturi mai stranse cu Rusia.
Iar Rusia insasi nu si-a ascuns impotrivirea fata de planul aderarii Ucrainei la NATO.
Ministrul de externe al Rusiei a declarat ca orice schimbare in peisajul de securitate trebuie sa se faca transparent si sa nu afecteze interesele Moscovei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.