Cel putin doua din cele trei atacuri care au lovit statiunea egipteana Dahab au fost comise de kamikaze, au anuntat fortele de securitate.

Cel putin 21 de persoane au fost ucise si alte 62 ranite intr-un triplu atentat cu bomba comis la Dahab, in peninsula Sinai. Exploziile, care nu au fost revendicate, s-au produs in doua restaurante si intr-un bazar. Printre cei decedati se numara si patru straini, inclusiv un copil german. Dintre cele 62 de persoane ranite, 42 sunt egipteni si 20 provin din Germania, Rusia, Italia, Coreea de Sud, Statele Unite si Israel.

Atacurile sangeroase s-au produs la interval de cateva minute in jurul orei locale 19.15 chiar in momentele cand restaurantele si bazarul din Dahab erau pline de turisti si localnici. Bombele au vizat restaurantele Nelson si Alaeddine si bazarul Ghazala.

Deflagratiile au devastat mai multe restaurante de pe principala strada turistica din mica statiune egipteana. Ferestrele si mobila au fost complet distruse. In bazarul Ghazala, unde se vand suveniruri si bijuterii, cel putin opt magazine au fost distruse. In ultimii ani, Egiptul a fost zguduit de atentate. Unul dintre martori povesteste ca a auzit trei explozii si ca s-a gandit indata "la ce e mai rau". A vazut, apoi, oameni plini se sange trecand pe langa el.

Alti martori sustin ca au vazut bucati din trupurile victimelor imprastiate pe strada. Conform televiziunii egiptene, exploziile au fost provocate de bombe actionate de la distanta si nu de catre kamikaze. In octombrie 2004, cel putin 34 de oameni au murit in urma atacarii hotelului Hilton din Taba si a unor campinguri din Ras a-Satan. Anul trecut, pe 23 iulie, terorismul a lovit statiunea Sharm el Sheik. Atunci, cel putin 88 de persoane au murit, dintre care numerosi straini.

Toate atacurile, inclusiv cel de acum din Dahab au fost comise in apropierea sau chiar in ziua unor sarbatori importante. Guvernatorul din Sinai, Mohammad Hani nu crede ca exista o legatura intre violentele din ultimii ani: "Nu are legatura cu atacurile teroriste anterioare cand au fost folositi explozibili devastatori, impreuna cu masini-capcana si atentatori sinucigasi. Consecintele lor au fost mult mai grave asa cum am vazut la Sharm-el-Sheik. Cred ca este un incident izolat menit sa afecteze turismul in zona Dahab".Presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a declarat ca cele intamplate la Dahab reprezinta un "act terorist" ai carui autori vor fi adusi in fata justitiei.

Egiptul a decis sa inchida granitele cu Israelul pentru a impiedica fuga eventualilor suspecti. Guvernul Israelului s-a oferit sa trimita echipe de salvare in ajutor, iar presedintele Statelor Unite, George Bush, a condamnat atacul.

Liderii mondiali condamna atacurile din Egipt
Liderii politici din intreaga lume au condamnat, cu fermitate, atentatele din statiunea egipteana Dahab care au ucis civili nevinovati. Cu totii au promis sa lupte, in continuare, impotriva terorismului si sa ii aduca in fata justitiei pe cei responsabili de atacuri. Presedintele american, George W Bush, a numit atacurile un act izvorat din ura si a promis ca teroristii care au lovit statiunea de la Marea Rosie vor fi prinsi si judecati.

Bush a calificat exploziile din statiunea egipteana drept "odioase" si a repetat ca va ramane in ofensiva "de dragul pacii si al umanitatii". La Paris, presedintele francez, Jacques Chirac s-a declarat consternat de atacurile din Egipt pe care le considera un act odios si, intr-o convorbire telefonica pe care a purtat-o cu Hosni Moubarak, a exprimat solidaritatea francezilor cu familiile victimelor. La randul sau, ministrul de Externe britanic, Jack Straw, a declarat ca. a spus ca cele intamplate demonstreaza "nepasarea teoitilor fata de vietile oamenilor".

Liderul palestinian, Mahmoud Abbas a numit, la randul sau, triplul atac din Dahab "o lasitate".si noul Guvernul palestinian, dominat de gruparea radicala Hamas, a condamnat public ceea ce numeste "un act criminal, care ia in deradere religia noastra, pune in pericol siguranta poporului palestinian si nu serveste deloc intereselor lumii arabe".Premierul israelian in exercitiu, Ehud Olmert, l-a sunat pe presedintele egiptean, Hosni Moubarak, pentru a-i prezenta condoleante. Liderul libian, Mouammar Kadhafi, a condamnat si el atentatele si a tinut sa isi exprime solidaritatea cu Egiptul in lupta impotriva terorismului.

Multiple atacuri indreptate impotriva turistilor din Egipt

21 octombrie 1992 Un britanic a fost ucis in apropiere de Dairout. Atentatul a fost revendicat de organizatia integrista islamica Jamaa.

26 februarie 1993 Un turc, un suedez si un egiptean au fost ucisi la Cairo

26 octombrie 1993 Doi americani, un francez si un italian au fost ucisi la Cairo.

4 martie 1994 Gruparea islamica Jamaa a revendicat atentatul din Egipt asupra unei nave de croaziera. Un cetatean german a fost ucis.

26 august 1994 Un turist spaniol a fost ucis de gloante la Sohag, pe o ruta care ducea la Loxor.

27 septembrie 1994 Doi germani si doi egipteni au fost ucisi la Hurghada.

23 octombrie 1994 Gruparea islamica Jamaa a revendicat doua atentate asupra turistilor din Egipt. Un britanic a fost ucis.

18 aprilie 1996 18 greci au fost ucisi si alti 4 au fost raniti intr-un atentat produs in apropierea piramidelor lui Guizeh.

18 septembrie 1997 Noua germani si un egiptean au fost ucisi in fata muzeului din Cairo.

17 noiembrie 1997 62 de persoane, dintre care 58 de turisti, cea mai mare parte suedezi si japonezi, au fost ucisi la Luxor, intr-un atentat revendicat de gruparea islamica Jamaa.

7 octombrie 2004 34 de persoane, printre care se aflau si turisti israelieni au fost ucisi si alte 105 persoane au fost ranite intr-un triplu atentat petrecut in Sinai (Taba si Nueiba).

7 aprilie 2005 Doi turisti francezi si un american au fost omorati intr-un atentat sinucigas la Cairo.

23 iulie 2005 O serie de atentate produse la Sharm el-Sheik au provocat mai mult de 70 de morti, printre care se aflau numerosi occidentali.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.