Postul de televiziune pan-araba Al Jazeera a difuzat duminica o caseta audio atribuita liderului miscarii Al Qaeda, Osama bin Laden

Este prima inregistrare atribuita lui Bin Laden in ultimele trei luni. In inregistrare se vorbeste despre evolutiile recente din lumea araba ca dovezi ca Occidentul duce un razboi contra Islamului. In mod special, se afirma ca izolarea internationala impusa guvernului palestinian condus de gruparea militanta Hamas ar fi dovada unei "cruciade contra islamului".
Inregistrarea contine declaratii care califica in mod similar situatia din Irak si criza din regiunea Darfur a Sudanului. Potrivit unor analisti, se incearca astfel justificarea atacurilor asupra civililor din tarile occidentale, sugerindu-se ca populatia continua sa voteze pentru politicieni care trimit fii acestor tari sa lupte in tari islamice.

Televiziunea al Jazzera isi are sediul in Qatar, tara al carei guvern a acordat saptamana trecuta 50 de milioane de dolari guvernului palestinian condus de organizatia militanta Hamas.

Reactii in Statele Unite

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan, a spus ca mesajul dovedeste ca liderul al Qaeda se afla sub presiune.

Mai multi politicieni democrati -- dar si unii republicani -- au criticat insa administratia Bush pentru felul in care conduce razboiul impotriva terorismului. Senatorul John Kerry, invins de George Bush in alegerile din 2004, a declarat ca neputinta de a-l prinde pe Osama bin Laden este unul dintre motivele pentru care ministrul apararii, Donald Rumsfeld, ar trebui sa demisioneze.

Delimitare din partea Sudanului

Ministerul de externe al Sudanului a respins prompt mesajul lui Osama Bin Laden. "Sudanul nu are nimic de-a face cu astfel de declaratii", a spus un purtator de cuvant. "Nu ne intereseaza nici un fel de razboi impotriva comunitatii internationale, ne preocupa sa ajungem la o solutie pasnica a crizei din Darfur", a mai spus purtatorul de cuvant.

Una dintre gruparile rebele din regiune, Miscarea pentru Dreptate si Egalitate, a avut si ea o pozitie transanta, spunand ca declaratiile liderului Al Qaeda arata ca acesta e complet rupt de ceea ce se intampla de fapt in Darfur.

Gruparea rebela a declarat ca problemele din Darfur nu sunt rezultatul unui complot americano-sionist, asa cum sustine Bin Laden, ci guvernul musulman din Khartoum care, spun rebelii, omoara alti musulmani.

In conflictul din Darfur, ambele parti sunt predominant musulmane, iar una dintre gruparile rebele are legaturi cu o grupare sudaneza islamista. Dupa cum spune corespondentul BBC pe probleme de securitate, Gordon Correra, Osama Bin Laden cunoaste bine Sudanul, unde a locuit la inceputul anilor 90, inainte de a se muta in Afganistan.

In acea perioada, in Somalia invecinata fortele americane participau la o misiune umanitara. Bin Laden a sustinut in trecut ca organizatia sa a fost implicata in instruirea unor luptatori somalezi, in vederea atacului care a avut loc asupra fortelor americane in 1993.

Atacul s-a soldat cu moartea a 18 soldati americani si a avut un impact urias asupra opiniei publice din Statele Unite, ducand in final la retragerea fortelor americane din Somalia.

In Occident, actuala criza din regiunea sudaneza Darfur este perceputa ca o criza umanitara si continua sa existe presiuni privind trimiterea de trupe care sa intervina. In mod clar, spune corespondentul BBC, bin Laden spera ca in cazul in care chiar vor fi trimise forte occidentale, al Queda va putea actiona asa cum a facut-o in Somalia, deschizand un nou front de lupta.

Pe de alta parte, faptul ca bin Laden apare intr-o inregistrare audio, nu una video, e probabil un semn ca il ingrijoreaza propria lui siguranta si posibilele indicii pe care le-ar furniza o decelaratie filmata in ceea ce priveste locul in care se ascunde.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.