Organizatia Mondiala a Sanatatii a dezmintit un raport al gruparii ecologiste Greenpace, care afirma ca efectele dezastrului de la Cernobal asupra sanatatii umane au fost serios subestimate.
Raportul a fost dat publicitatii cu putin timp inaintea implinirii a 20 de ani de la explozia de la Cernobal.

Asociatia precizeaza ca cercetarile facute de mai multi oameni de stiinta arata ca in jur de doua miliarde de oameni ar fi fost afectati de radiatii in urma exploziei din 1986.

Geenpeace mai afirma ca 100.000 de persoane vor muri de cancer in urma efectelor accidentului - mai ales in Ucraina, Rusia si Belarus. Aceste estimari depasesc cu mult cifra prognozata de Agentia Internationala pentru Energie Atomica anul trecut.

Insa Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca evaluarile sale arata ca inca 9 mii de persoane vor muri de pe urma accidentului nuclear si adauga ca estimarile sale sunt bazate pe concluzii stintifice clare.

OMS afirma ca este impartiala, spre deosebire de Greenpeace, care se opune energiei nucleare si pe care criticii sai o acuza ca foloseste statisticile pentru a-si promova agenda.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.