Rusia a anuntat ca va acorda ajutor financiar Autoritatii Palestiniene conduse de gruparea Hamas, distantandu-se astfel de pozitia contrara adoptata de Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii.

Moscova a precizat ca ministrul de externe Serghei Lavrov a promis ajutor financiar de urgenta conducerii palestiniene intr-o convorbire telefonica avuta cu
presedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Statele Unite si Uniunea Europeana au decis sa opreasca finantarea pe care o acordau Autoritatii Palestiniene dupa victoria gruparii militante Hamas in alegeri, fiindca organizatia refuza sa renunte explicit la violenta si sa recunoasca statul Israel.

"Trebuie sa colaboram cu ei"

Potrivit unui comunicat al ministerului rus de externe, "presedintele palestinian Mahmoud Abbas si-a exprimat aprecierea fata de intentia Rusiei de a acorda Autoritatii Palestiniene ajutor financiar de urgenta in viitorul imediat".

De altfel, ministrul de externe al Rusiei declarase recent ca oprirea ajutorului international pentru palestinieni ar fi o greseala.

"Hamas ar trebui sa recunoasca Israelul si sa vina la masa negocierilor. Dar pentru asta, trebuie sa colaboram cu ei", a subliniat Serghei Lavrov.

"Razboi economic"

Trezoreria Statelor Unite a decis saptamana aceasta sa ia masuri pentru oprirea fondurilor catre palestinieni, interzicand cetatenilor americani sa faca afaceri cu autoritatile Hamas.

Sunt exceptate insa institutiile guvernamentale controlate de Mahmoud Abbas, al carui partid, Fatah, se afla in opozitie fata de Hamas si a refuzat sa intre la guvernare alaturi de gruparea militanta.

Ministrul de finante palestinian Umar Abd-Al-Raziq a criticat decizia Statelor Unite.

"Aceasta decizie face parte din razboiul economic pe care Statele Unite l-au declarat acestui popor neinarmat si slabei noastre economii, sub pretextul ca nu doreste sa aiba legaturi cu guvernul nostru."

"Am spus in nenumarate randuri ca presiunile de acest fel nu vor da rezultate si ca asa nu vor fi obtinute compromisurile politice pe care americanii le doresc. Noi vrem un dialog deschis cu intreaga lume", a declarat ministrul de finante palestinian.

Israelul- "un copac putrezit"

Intre timp, in Iran are loc o conferinta convocata de liderul suprem iranian Ayatollahul Ali Khamenei, cu scopul de a convinge lumea musulmana sa ajute financiar noua putere palestiniana.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a spus ca toate statele islamice ar trebui sa considere ca "problema palestiniana" le priveste direct.

Ayatollahul Khamenei s-a lansat apoi intr-un atac la adresa Occidentului, calificand democratia liberala drept "otrava".

"Palestina este inca lovita de sionisti si de sustinatorii lor dar lucrurile se vor schimba iar situatia pe teritoriile palestiniene si in intregul Orient Apropiat va fi cu totul alta", a declarat liderul suprem iranian.

La randul sau, presedintele Iranului a dus criticile si mai departe, afirmand ca "Israelul e un copac putrezit care va fi eliminat printr-o singura furtuna".

Iranul a declarat ca va ajuta financiar guvernul palestinian condus de Hamas dar deocamdata nu a fost anuntata nici o intelegere concreta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.