Liderul partidului Kadima, Ehud Olmert, premier interimar, si cel al Partidului Muncii, Amir Peretz, au tinut o conferinta comuna de presa dupa intalnirea lor de marti.

Olmert a spus presei ca Partidul Muncii va fi principalul partener in vederea formarii coalitiei de guvernare, pe care spera sa o conduca. ‘’Suntem bucurosi sa va anuntam ca imediat ce presedintele (Moshe Katsav) ma va insarcina cu formarea Guvernului, voi incepe discutiile pentru a alcatui o coalitie, in care Partidul Muncii va fi partenerul ei principal’’, a declarat Omert.

Potrivit Constitutiei, presedintele trebuie sa desemneze un politician care sa formeze Guvernul dupa ce se consulta cu liderii tuturor partidelor parlamentare. Dar pana acum laburistii au fost refractari la ideea de a recomanda presedintelui sa-l desemneze pe Olmert, probabil in virtutea unei tactici de a exercita presiuni asupra acestuia.

Potrivit unor surse, Peretz dorea sa primeasca portofoliul Finantelor, dar Olmert se opunea. Dupa intalnirea lor de marti, conflictul dintre cei doi lideri pare sa se fi aplanat. Luand cuvantul dupa interlocutorul sau, Peretz a spus ca va recomanda presedintelui sa-i ceara lui Olmert sa alcatuiasca Guvernul. Dupa intalnirea avuta cu liderul Kadima, Amir Pretz, liderul partidului Laburist a declarat "sunt incantat de aceasta intalnire. Am gasit modul de negociere direct pentru a forma cat mai repede cu putinta un Guvern si ii voi recomanda presedintelui Katzav sa il desemneze pentru acest lucru pe Ehud Olmert.

Guvernul condus de Kadima va fi un Guvern stabil care va avea la dispozitie patru ani pentru a-si atinge obiectivele, in special cele legate de relansarea sperantei de pace, dar si rezolvarea problemelor sociale". Referindu-se la un alt partid care ar putea face parte din coalitia guvernamentala Ronni Bar-On, un membru al cabinetului in exercitiu si deputat, considerat un apropiat al lui Ehud Olmert a declarat ca ‘’Israel Beitenu este un partid evreiesc, sionist si serios, nu exista nici un motiv pentru a-l exclude, daca va accepta principalele puncte ale viitorului program de guvernare’’.

In opinia oficialului israelian, sprijinul Israel Beitenu, care a obtinut 11 mandate de deputat, ‘’va permite constituirea unei ample coalitii, care nu ar fi dependenta de bunavointa niciunui partid’’, a continuat Ronni Bar-On, care a reafirmat ieri ca programul viitorului guvern va sustine ajungerea ‘’la un acord negociat’’ cu palestinienii privind frontierele definitive ale statului Israel.

Partidul Muncii (centru-stanga) al lui Amir Peretz, care a acceptat in principiu participarea la un Guvern condus de Ehud Olmert, s-a opus cooptarii in viitorul cabinet a partidului rusofon condus de Avigdor Lieberman. ‘’Daca Avigdor Lieberman accepta programul de guvernare, daca isi modifica pozitia si inceteaza sa mai vorbeasca despre stramutarea (arabilor israelieni), nu se mai poate spune ca a ramas acelasi Lieberman, deci se poate sta la discutii cu el’’, a declarat la randul sau deputatul laburist Dany Yatom.

Liberman a denuntat violent planul Olmert privind o retragere partiala substantiala a Israelului din Cisiordania. Avigdor Lieberman a sugerat insa ‘’schimburi de teritorii si de populatie, pentru crearea a doua state omogene din punct de vedere etnic’’.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.