Saddam Hussein va fi judecat in curand pentru unul dintre cele mai sangeroase episoade ale dictaturii sale, masacrul a peste 100 de mii de persoane, victime ale operatiunii Anfal.

Anuntul a fost facut de seful judecatorilor de instructie de la Inaltul Tribunal Penal irakian, unde urmeaza sa fie reluat primul proces al lui Saddam, pentru asasinarea a 148 de tarani siiti din localitatea Dujail, in anul 1982. Saddam Hussein si varul sau, Ali Hassan al-Majid, supranumit "Ali chimicul" se afla in fruntea listei cu 7 acuzati.

Inaltul magistrat a precizat ca rechizitoriul pentru cel de-al doilea proces este deja formulat, iar completul de judecata a fost constituit. Numele judecatorilor nu poate fi dezvaluit din motive de securitate. Anfal este un tinut locuit in majoritate de kurzi, unde represiunea regimului dictatorial a decimat populatia in anii 1987 si 1988. In dosar nu este investigata si gazarea altor 5000 de kurzi la Halabja, in 1988, care va face obiectul unui alt proces.

‘’Instructia dosarului Anfal a fost terminata si sapte persoane acuzate de genocid vor fi deferite tribunalului’’, a declarat judecatorul de instructie Raed al-Jouhi, care nu a comunicat data deschiderii procesului. Potrivit altor surse, acest proces ar putea incepe luna viitoare.

Declaratia lui al-Jouhi survine in ajunul reluarii procesului cazului Dujail, masacrarea a 140 sateni siiti dupa ce convoiul prezidential a fost atacat in 1982. Cele doua procese s-ar putea desfasura in paralel. In dosarul Anfal, se mentioneaza ca atacurile terestre, raidurile aeriene, arestarile ilegale si stramutarile fortate de kurzi si distrugerea a mii de sate intre 1987 si 1988 au costat viata a 100.000 persoane.

Ceilalti coacuzati sunt Sultan Hashem Ahmed, fost ministru al apararii, Saber Abdel Aziz al-Douri, fost sef al serviciilor de informatii, Hussein Rashid al-Tikriti, fost membru al biroului militar al Baas, Taher Mohammed al-Ani, fost conducator al Baas si fost ministru al industriei, si Farhan Mutlaq al-Jubouri, fost cadru al Baas si comandant militar.In decembrie anul trecut, un tribunal olandez l-a condamnat la 15 ani inchisoare pe negustorul Frans van Anraat pentru vanzarea unor gaze de lupta Irakului.

Tribunalul a conchis ca atacurile cu astfel de gaze au constituit un genocid, iar Saddam Hussein si Ali Chimicul au fost desemnati drept conspiratori.

Tribunalul irakian va avea acces la unele documente prezentate in tribunalul olandez, printre care si un decret prezidential, semnat de Saddam Hussein la 20 iunie 1987, prin care se ordona ca ‘’artileria speciala sa ucida cat mai multi oameni posibil’’ in zonele kurde.

Potrivit procurorilor olandezi, ‘’artilerie speciala’’ inseamna artilerie care foloseste obuze cu gaze chimice. Anterior, presedintele statului, Jalal Talabani, a spus ca fostul presedinte va fi probabil judecat pentru toate crimele sale inainte de a se trece la executarea sentintelor care vor fi pronuntate la adresa sa. Aceasta declaratie o contrazice pe cea pronuntata la 11 martie de procurorul general al ITPI, Jaafar Mussaui, potrivit caruia, daca Saddam Hussein si cei sapte coacuzati vor fi condamnati la moarte in dosarul Dujail, ei vor fi executati fara a se astepta terminarea proceselor in alte dosare.

Referindu-se oarecum la acelasi subiect, al-Jouhi a spus ca este prea devreme pentru a sti daca toate dosarele penale care i se vor intocmi lui Saddam Hussein vor fi finalizate inainte de a se trece la pronuntarea primului verdict.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.