Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a respins criticile cu privire la functia pe care a preluat-o saptamana trecuta - aceea de presedinte al unui consortiu intre doua firme germane si compania ruseasca Gazprom.

Mai multi politicieni l-au acuzat pe domnul Schroeder ca s-ar fi folosit de pozitia oficiala din trecut pentru a obtine un post bine remunerat.

Un tribunal din Hamburg i-a dat luni dreptate domnului Schroeder, insa sentinta nu a risipit pe de-a intregul disputa creata de noua functie a fostului cancelar.

Moralitate politica

Criticile la adresa lui Gerhardt Schroerder au fost formulate de mai multi politicieni germani, inclusiv reprezentanti ai Partidului Verzilor, fost partener de guvernare.

intr-un interviu la BBC, liderul Partidului Verzilor, Reinhard Buetikofer, a calificat drept "respingatoare" decizia domnului Schroder de a accepta slujba de conducere la compania Gazprom si salariul de 300 sute de mii de dolari pe an, la numai o luna dupa ce a pierdut alegerile parlamentare.

Una dintre cele mai pregnante voci critice la adresa domnului Schroeder a fost cea a liderului Partidului Liber-Democrat, Guido Westerwelle, care a spus ca "aceasta afacere are un iz necurat".

Un tribunal din Hamburg a decis luni ca in caz ca Guido Westerwelle va repeta criticile aduse lui Gerhardt Schroeder, liderul liberal-democratilor risca o amenda de 250 de mii de euro. intamplator, suma echivaleaza cu salariul pe un an pe care ar urma sa il primeasca fostul cancelar.

Una dintre criticile aduse lui Gerhardt Schroeder a fost aceea ca o comisie din cadrul fostului guvern german ar fi aprobat o garantie guvernamentala pentru Gazprom. Cu alte cuvinte, daca Gazprom ar fi luat un imprumut de la bancile germane, acesta ar fi fost garantat de stat.

Garantia s-ar fi ridicat la un miliard de euro.

Fostul cancelar german a declarat insa ca nu a avut stiinta despre aceasta garantie guvernamentala, adaugand ca Gazprom a decis sa nu ia nici un imprumut de la bancile germane.

Domnul Schroeder a adaugat ca a acceptat postul in consortiul ruso-german abia in luna decembrie, dupa ce isi incheiase mandatul de cancelar.

Germania si Rusia au semnat acordul de construire a unei conducte de transport al gazelor naturale din Rusia, pe sub Marea Baltica, pana in germania. Acordul a fost semnat in 2004, cu un an inainte de alegerile din Germania.

Este cunoscut insa faptul ca, in calitate de cancelar, Gerhard Schröder a fost un aliat al presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, si un sustinator al proiectului construirii conductei.

Iar asta a dus la acuzatia ca domnul Schröder s-ar fi folosit de pozitia sa politica pentru a-si asigura o slujba bine platita dupa ce i se termina mandatul de cancelar.

Oficialii germani au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca o comisie parlamentara urmeaza sa analizeze conditiile acordarii garantiei de stat pentru Gazprom