Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a respins criticile cu privire la functia pe care a preluat-o saptamana trecuta - aceea de presedinte al unui consortiu intre doua firme germane si compania ruseasca Gazprom.

Mai multi politicieni l-au acuzat pe domnul Schroeder ca s-ar fi folosit de pozitia oficiala din trecut pentru a obtine un post bine remunerat.

Un tribunal din Hamburg i-a dat luni dreptate domnului Schroeder, insa sentinta nu a risipit pe de-a intregul disputa creata de noua functie a fostului cancelar.

Moralitate politica

Criticile la adresa lui Gerhardt Schroerder au fost formulate de mai multi politicieni germani, inclusiv reprezentanti ai Partidului Verzilor, fost partener de guvernare.

intr-un interviu la BBC, liderul Partidului Verzilor, Reinhard Buetikofer, a calificat drept "respingatoare" decizia domnului Schroder de a accepta slujba de conducere la compania Gazprom si salariul de 300 sute de mii de dolari pe an, la numai o luna dupa ce a pierdut alegerile parlamentare.

Una dintre cele mai pregnante voci critice la adresa domnului Schroeder a fost cea a liderului Partidului Liber-Democrat, Guido Westerwelle, care a spus ca "aceasta afacere are un iz necurat".

Un tribunal din Hamburg a decis luni ca in caz ca Guido Westerwelle va repeta criticile aduse lui Gerhardt Schroeder, liderul liberal-democratilor risca o amenda de 250 de mii de euro. intamplator, suma echivaleaza cu salariul pe un an pe care ar urma sa il primeasca fostul cancelar.

Citeste si:

Una dintre criticile aduse lui Gerhardt Schroeder a fost aceea ca o comisie din cadrul fostului guvern german ar fi aprobat o garantie guvernamentala pentru Gazprom. Cu alte cuvinte, daca Gazprom ar fi luat un imprumut de la bancile germane, acesta ar fi fost garantat de stat.

Garantia s-ar fi ridicat la un miliard de euro.

Fostul cancelar german a declarat insa ca nu a avut stiinta despre aceasta garantie guvernamentala, adaugand ca Gazprom a decis sa nu ia nici un imprumut de la bancile germane.

Domnul Schroeder a adaugat ca a acceptat postul in consortiul ruso-german abia in luna decembrie, dupa ce isi incheiase mandatul de cancelar.

Germania si Rusia au semnat acordul de construire a unei conducte de transport al gazelor naturale din Rusia, pe sub Marea Baltica, pana in germania. Acordul a fost semnat in 2004, cu un an inainte de alegerile din Germania.

Este cunoscut insa faptul ca, in calitate de cancelar, Gerhard Schröder a fost un aliat al presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, si un sustinator al proiectului construirii conductei.

Iar asta a dus la acuzatia ca domnul Schröder s-ar fi folosit de pozitia sa politica pentru a-si asigura o slujba bine platita dupa ce i se termina mandatul de cancelar.

Oficialii germani au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca o comisie parlamentara urmeaza sa analizeze conditiile acordarii garantiei de stat pentru Gazprom