Presedintele american George W. Bush a anuntat miercuri ca isi va expune la summitul G8 din aceasta vara ingrijorarile cu privire la situatia democratiei in Rusia, dar si-a exprimat increderea in faptul ca Moscova intelege ca este in interesul ei sa coopereze cu Occidentul.

O serie de parlamentari americani au sugerat ca SUA ar trebui sa ia in considerare boicotarea summitului G8 din iulie de la Sankt-Petersburg dupa raportul Pentagonului potrivit caruia Rusia ar fi furnizat informatii cu privire la planurile americane legate de Irak cu putin timp inainte de invadarea acestei tari, in martie 2003.

Dar Bush a afirmat ca nu se va priva de oportunitatea de a discuta cu presedintele Putin ingrijorarile americane. "Cred ca ar fi o greseala ca SUA sa nu participe la G8’’, a spus liderul de la Casa Alba. "Deoarece trebuie sa ma aflu in situatia de a discuta cu el (Vladimir Putin) foarte deschis despre ingrijorarile noastre’’, a adaugat el.

Potrivit criticilor, Rusia face pasi inapoi in domeniul democratiei, neutralizand opozitia politica, inabusind presa si ingradind libertatea de expresie. "Am muncit mult pentru a-l convinge pe Vladimir Putin ca este in interesul lui sa adopte valorile occidentale si universale - puterea legii, libertatea religiei, dreptul oamenilor la intrunire, partidele politice, libertatea presei’’, a spus George W. Bush in cadrul unei sesiuni de intrebari si raspunsuri dupa un discurs cu privire la Irak.

‘’Am cheltuit mult timp pentru a-l face pe presedintele (rus) sa inteleaga ca nu trebuie sa se teama de democratie pe teritoriul sau /.../ Nu am renuntat la Rusia. Inca cred ca Rusia intelege ca este in interesul ei sa coopereze cu Occidentul, sa actioneze impreuna cu acesta’’, a conchis presedintele american.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.