Israelienii au votat marti intr-un scrutin parlamentar care ar putea schimba harta politica a regiunii. Sectiile de votare s-au inchis la ora locala 22.00 (23.00, ora Romaniei). Potrivit sondajelor de la iesirea de la urne, Kadima, partidul centrist fondat in urma cu patru luni de premierul Ariel Sharon, acum grav bolnav, ar fi marele castigator al alegerilor de marti.

Astfel, potrivit sondajului realizat pentru Canalul 1 al Televiziunii Israeliene, Kadima ar urma sa detina 29 de fotolii parlamentare, din totalul de 120.

Partidul Muncii, de centru-stanga, condus de Amir Peretz, ar fi obtinut in jur de 22 de mandate, in timp partidului de centru-dreapta Likud, condus de Biniamin Netaniahu, ar urma sa ii revina in jur de 11.

Rezultatele finale ale alegerilor sunt asteptate pana in jurul orei locale 06.00(07.00, ora Romaniei), miercuri dimineata.

Rezultatele oficiale vor fi anuntate pe 15 aprilie.

Cele trei principale partide din Israel s-au aflat in tensiune in ultimele ore ale scrutinului, de teama ca participarea foarte scazuta la vot - de fapt cea mai scazuta din istoria electorala israeliana - ar putea sa insemne diminuarea puterii lor in urmatorul Parlament, Knesset.

Participarea scazuta la vot a favorizat partidele mai mici. Surpriza cea mai mare a acestor alegeri este Partidul Pensionarilor - condus de un fost agent Mossad in varsta de 79 de ani - care a reusit sa intre in Knesset pentru prima data, castigand - potrivit sondajelor de la iesirea de la urne - nu mai putin de 8 mandate.

Kadima nu a obtinut majoritatea necesara guvernarii

Inainte de alegeri, unele sondaje de opinie sugerasera obtinerea de catre Kadima a celor peste 40 de mandate de care premierul in exercitiu Ehud Olmert a spus ca are nevoie pentru un guvern stabil.

Insa cum predictiile indica faptul ca nu a reusit sa obtina decat in jur de 29, partidul Kadima va fi nevoit sa faca o coalitie de guvernare.

Premierul Olmert a promis ca daca va castiga, va stabili frontierele permanente ale Israelului. El propune retragerea din unele parti ale Cisiordaniei, ocupata de Israel in 1967, dar vrea sa pastreze alte parti - un plan caruia palestinienii i se impotrivesc cu tarie.

Masuri stricte de securitate

In intreg Israelul s-au luat masuri stricte de securitate, pe fondul temerilor ca militantii palestinieni ar putea incerca, asa cum s-a intamplat in trecut, sa tulbure buna desfasurare a alegerilor.

Luni complexul in care se afla mocheea al-Aqsa, din Ierusalim a ramas dechis doar pentru credinciosi, accesul vizitatorilor nefiind permis.

Numarul politistilor si al voluntarilor care au pus in aplicare masurile de securitate s-a ridicat la circa 22.000.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.