Ministrul bulgar al Integrarii a admis ca Bruxelles-ul ar putea impune Sofiei clauza de salvgardare pe Justitie. Declaratia a stirnit un scandal politic. De la Bruxelles, Basescu transmite optimist ca aderarea Romaniei nu mai poate fi aminata pe motiv de coruptie.

Misiunea de inspectie a instantelor bulgaresti realizata in februarie de expertii UE s-a dovedit a fi un dezastru pentru Sofia. "Nu exista nici o imbunatatire concreta de la ultima inspectie din septembrie 2005", a concluzionat Suzette Schuster, sefa misiunii "peer review", in raportul citat de Reuters. "Comisia Europeana ar trebui sa discute posibilitatea de a activa clauza de salvgardare, in ce priveste cooperarea in cauzele penale", mai afirma raportul.

Gafa Meglenei

La inceputul acestei luni, experta germana a condus o misiune similara in Romania, o inspectie in patru instante din tara soldata cu rezultate pozitive pentru Bucuresti. La Sofia insa a provocat o criza politica. Rezultatele misiunii, destinate doar oficialilor, au ajuns la cunostinta opiniei publice printr-o gafa a ministrului Integrarii Europene, Meglena Kuneva. Aceasta, dupa ce a vazut concluziile negative la care au ajuns expertii UE, i-a convocat pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii, fara a sti ca intr-o sala alaturata, de unde se auzea tot, se afla niste jurnalisti bulgari. Asa s-a aflat de amenintarea Comisiei cu recomandarea activarii clauzei de salvgardare.

Ce nu merge

Expertii Comisiei critica unele amendamente adoptate de Legislativul de la Sofia, intre care faptul ca ministrul Justitiei controleaza fondurile europene destinate sistemului judiciar sau ca Parlamentul va avea puterea de a destitui procurorul-sef, presedintele Tribunalului Suprem si alti inalti magistrati.

Conflict politic

Meglena Kuneva, reprezentanta a dreptei, este criticata dur de catre colegii de coalitie socialisti. Kuneva e acuzata ca nu a informat in prealabil Parlamentul despre observatiile Bruxelles-ului privind amendamentele ce trebuiau aduse Constitutiei in termen de o luna. Astfel, Ministerul Integrarii ar fi lasat Legislativul sa ajunga in pragul adoptarii unor modificari constitutionale, criticate aspru de Comisia Europeana.

Sofia pare a sfida insa concluziile raportului. Partidele care formeaza coalitia au hotarit in urma unei intilniri ca Parlamentul sa adopte totusi amendamentele constitutionale "buclucase" care au dat dureri de cap Comisiei Europene. Si asta cit mai repede: pina la 30 martie.

Bulgaria se poate integra. Mai putin judecatorii

Meglena Kuneva spune insa ca Bulgaria ar putea totusi sa adere la UE la 1 ianuarie 2007. Dar cu o "clauza speciala" pe Justitie, ca sentintele date de judecatorii bulgari sa nu fie recunoscute o perioada in spatiul comunitar. "Partea cea mai proasta este ca, pina la raportul din luna mai, nu vor mai sosi alti experti care sa faca verificari legate de justitie", ne-a declarat Petio Petkov, jurnalist bulgar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.