La Minsk, protestele fata de regimul Lukasenko continua. Opozitia s-a mutat, cu steaguri, corturi si chitare, in piata centrala "Octombrie" din fata Parlamentului, unde infrunta frigul si arestarile autoritatilor comuniste. Dupa ce a vizitat zona ieri dimineata, ambasadorul Marii Britanii s-a reintors aseara insotit de reprezentantii diplomatici din majoritatea tarilor europene, pentru a transmite un mesaj de solidaritate protestatarilor. Rusia si Iranul raman, in continuare, singurele tari care au recunoscut alegerile prezidentiale de duminica din Belarus.

Mii de locuitori ai capitalei Republicii Belarus sunt prezenti de 3 zile in piata din fata Parlamentului, cu toate ca, in timpul noptii, temperaturile au atins valori de minus 15 grade Celsius. Liderul opozitiei, Alexandr Milinkevici, i-a imbarbatat permanent, declarand ca li s-au alaturat si sustinatori veniti din Ucraina, Georgia, Lituania sau Azerbaidjan si ca intreaga lume "priveste spre ei cu speranta".

La caderea serii autoritatile nu au aprins luminile din jurul pietei, pentru a putea opera la adapostul intunericului eventuale noi arestari. Desi un mare numar de scutieri este masat pe strazile adiacente pietei, acestia nu au intreprins pana acum vreo actiune. La venirea ambasadorilor europeni, protestatarii au izbucnit in urale, agitand steagurile Uniunii si pe cele ale vechiului Belarus. "Noi, ambasadorii, suntem aici deoarece credem in respectarea Drepturilor Omului si in alegeri libere. O parte a procesului democratic este dreptul poporului de a manifesta si a-si exprima liber convingerile, iar acestea nu sunt tolerate de autoritati. Suntem alaturi de poporul din Belarus si il sprijinim" - a spus ambasadorul Marii Britanii in fata multimii.

Dupa ce colegii sai au plecat, ambasadorul Marii Britanii la Minsk si-a petrecut toata noaptea in frig, alaturi de protestatari, trimitand un mesaj clar regimului Lukasenko. In prima jumatate a lunii aprilie se asteapta ca Uniunea Europeana sa impuna sanctiuni puterii din Belarus. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Consiliul Europei si Statele Unite au condamnat deja "farsa electorala".
Marile adunari de protest nu sunt suficiente pentru a rasturna regimul aflat la putere in Belarus

Marile adunari de protest nu sunt suficiente pentru a rasturna regimul presedintelui Lukasenko - a declarat, in noaptea de marti spre miercuri, liderul opozitiei belaruse Aleksandr Milinkevici. ‘’Este imposibil sa rastorni un regim doar prin manifestatii de protest’’- a afirmat liderul opozitiei. El s-a exprimat in fata catorva jurnalisti rusi prezenti in Piata Octombrie din Minsk, ocupata de duminica de o multime de tineri manifestanti. ‘’N-am organizat eu aceasta mare adunare. Am venit sa-i sustin pe tinerii nostrii. Este decizia si alegerea lor’’ - a adaugat Milinkevici, militand pentru formarea ‘’unei coalitii democratice,care sa lupte pentru libertate in Belarus’’.

Opozitia cere anularea rezultatelor alegerilor prezidentiale de duminica din Belarus, castigate de Aleksandr Lukasenko potrivit cifrelor oficiale. Aleksandr Milinkevici a fost principalul candidat al opozitiei, la aceste alegeri. El obtinut doar 6% din voturi, in timp ce Lukasenko a fost reales cu 82,6% dintre optiuni la scrutinul prezidential din 19 martie, considerat nedemocratic de catre opozitie, Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.