Statele Unite si Uniunea Europeana au condamnat scrutinul din Belarus, despre care observatorii internationali spun ca nu a corespuns standardelor internationale.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe Scott McClellan a declarat ca alegerile din Statele UNite au fost marcate de un climat de frica si ca Statele Unite nu accepta rezultatul.

Uniunea Europeana a condamnat de asemenea scrutinul din Belarus si a amenintat cu sanctiuni.

Presedintele Republicii Belarus, Alexander Lukasenko, savureaza victoria in alegerile de duminica, in care s-a impus cu voturile a peste 80% dintre alegatori.

"Revolutia contra mea a esuat", a spus Lukasenko, adaugand ca electoratul ar fi rezistat unor presiuni colosale din exterior si ca "a aratat cine este seful".

Insa in timp ce domnul Lukasenko sustine ca "alegerile prezidentiale au fost organizate cu respectarea stricta a Constitutiei, intr-o maniera corecta si democratica", Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, OSCE, considera ca alegerile din Belarus "nu au reusit sa indeplineasca standardele internationale".

Coordonatorul misiunii observatorilor OSCE, congresmenul american Alcee Hastings a declarat:

In timpul acestor alegeri, a fost folosita puterea de stat pentru impiedicarea participarii multor observatori. 19 membri ai adunarii parlamentare nu au primit viza. Din acest punct de vedere, guvernul din Belarus nu a reusit sa se ridice la nivelul angajamentelor sale internationale, a spus coordonatorul misiunii observatorilor OSCE.

La randul sau, Uniunea Europeana a amenintat cu sanctiuni impotriva Belarusiei, iar comisarul pentru relatii externe a declarat ca o asemenea decizie a devenit acum foarte probabila.

Purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, Emma Udwine, a precizat insa ca, indiferent daca si ce masuri se vor lua, acestea nu vor afecta, in nici un caz, populatia din Belarus:

As vrea sa subliniez ca, daca se va lua o astfel de decizie, va fi indreptata impotriva celor care sunt considerati responsabili pentru ceea ce s-a intamplat in timpul campaniei electorale. Nu exista nici o intentie de a lua vreo masura restrictiva care sa afecteze populatia, ca intreg, si este foarte important ca cetatenii Belarusiei sa auda acest mesaj. Vom continua sa facem tot ce putem pentru a sprijini populatia belarusa, a precizat purtatoarea de cuvant a Uniunii Europene.

Rusia, in schimb, considera ca alegerile din Belarus au fost corecte si ca nu exista motive ca rezultatul sa fie pus la indoiala. intre cele doua state exista legaturi stranse, Rusia fiind cel mai important partener economic al Republicii Belarus.

Care este situatia economica in Belarus si cat de mult a contat ea in actualul scrutin?

Promitand, mai presus de toate, stabilitate economica, alaturi de cea politica, Alexander Lukasenko a reusit sa isi asigure sustinere mai ales in zonele rurale si in randul pensionarilor, dupa cum spune Olexiy Solohubenko, analist BBC in spatiul ex-sovietic.

Mesajul pe care Lukasenko il transmite este "nu veti fi bogati cu mine" - salariul mediu e de 260 de dolari, pensia 100 de dolari - "insa o sa primiti acesti bani", ceea ce reprezinta mai mult decat in alte foste republici sovietice. Asadar, spune el, veti beneficia de stabilitate economica. In al doilea rand, trebuie spus ca sectorul rural este intens subventionat, astfel ca se ajunge la situatia paradoxala cand taranii si pensionarii ii sustin pe oraseni si pe tineri.

Economia din Belarus a cunoscut o crestere constanta in ultimii 10 ani, revenindu-si astfel dupa colapsul ce a urmat destramarii Uniunii Sovietice. Economia din Belarus este insa o economie aproape in intregime dependenta de Rusia, dupa cum explica Olexiy Solohubenko

Lukasenko isi poate permite sa plateasca toate aceste salarii numai si numai fiindca beneficiaza de sprijinul economic al Rusiei. Produsele pe care Belarus le produce - tractoare, computere, produsele electronice, bicilete - nu au mare cautare in alte tari, numai in Rusia. in plus, Belarus plateste foarte putin pentru gazul pe care il primeste din Rusia, mai putin de 50 de dolari pe metrul cub de gaze.

Olexiy Solohubenko mai spune ca exista o anumita artificalitate in privinta economiei din Belarus:

Nu este o economie competitiva, nu investeste in tehnologiile moderne, asa cum fac alte economii din vecinatate - Lituania, Polonia, Slovacia. Domnul Lukasenko prefera sa compare Belarus cu tari din centrul Asiei ori din Caucaz, nu ii face placere sa se compare cu tarile care s-au alaturat Uniunii Europene si care o duc mult mai bine..

Potrivit Fondului Monetar International, din 1996 incoace, salariile aproape s-au triplat in Belarus. Dar a fost o crestere mult mai rapida decat cea a productivitatii, iar interventia masiva a guvernului creeaza un climat pe care FMI il considera deloc propice investitiilor. Tot FMI a sugerat ca Belarus nu se poate baza la nesfarsit pe preturile mult reduse pe care le plateste pentru energia importata din Rusia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.