Noul Parlament irakian si-a inceput joi activitatea, la trei luni de la alegerile generale prin care irakienii au ales prima administratie cu mandat complet. Sesiunea inaugurala s-a desfasurat pe fondul temerilor ca Irakul se indreapta spre razboi civil si al neintelegerilor privind formarea unui guvern de uniune nationala, vazut ca singura sansa de salvare a tarii.

Sedinta primului Parlament al Irakului cu mandat intreg de la caderea regimului Saddam Hussein a inceput cu versuri din Koran.

A urmat un minut de reculegere in memoria miilor de irakieni care si-au pierdut viata in lupta impotriva fostului regim condus de Saddam Hussein.

Fostul presedinte al Parlamentului a vorbit de progresele pe care le-a facut Irakul catre democratie, in pofida tuturor problemelor care inca macina tara.

El a subliniat insa ca mai sunt multe de facut si ca noul guvern va avea responsabilitatea de a incerca sa construiasca un nou viitor pentru tara, pe o baza solida.

Functia de presedinte al Parlamentului a fost acum preluata de cel mai varstic membru al legislativului, care insa va ocupa acest post doar temporar, pana la alegerea unui presedinte din randul parlamentarilor.

Dispute privind formarea guvernului

Teoretic, aceasta alegere ar fi trebuit facuta joi dar nu s-a putut dat fiind ca este o functie foarte importanta, dintre cele asupra carora partidele politice nu au cazut de acord. Nu s-a ajuns inca la un acord nici in privinta celui care va ocupa functia de prim-ministru.

Siitii l-au propus pe actualul premier interimar Ibrahim al-Jaafari, dar nici unul dintre celelalte partide nu il sustine. El a declarat azi ca este dispus sa-si retraga candidatura daca "oamenii lui" i-o vor cere.

Ibrahim al-Jaafari, care a fost criticat ca nu a reusit sa domoleasca violentele din tara, este presat de arabii suniti, kurzi si liderii seculari sa se retraga din cursa. Mai mult chiar, nici nu se bucura de sustinerea tuturor partenerilor din Alianta siita, care l-a propus.

Intr-un interviu acordat BBC, Ibrahim al-Jaafari a declarat ca isi va mentine candidatura daca cei care l-au propus continua sa il sustina. El a adaugat insa ca e gata sa se retraga daca i se va cere acest lucru.

Nu este insa limpede daca o eventuala retragere a candidaturii lui Ibrahim al-Jaafari ar rezolva tensiunile dintre reprezentantii politici ai factiunilor irakiene.

Consiliu de conducere

Surse politice citate de BBC sustin insa ca liderii politici au reusit totusi sa cada de acord, in principiu, asupra unui aspect, intr-o oarecare masura ca urmare a presiunilor facute de ambasada Statelor Unite.

E vorba e formarea unui consiliu de conducere din care sa faca parte presedintele tarii, premierul, presedintele parlamentului, ministrul justitiei si liderii de grupuri parlamentare.

Rolul exact al acestui consiliu nu este limpede, insa daca va fi infiintat, ar putea ameliora disputa cu privire la numirea unui prim ministru.

Analistii, inclusiv cei irakieni, spun ca un guvern de unitate nationala ar fi singura speranta pentru ca numarul atacurilor comise de insurgenti sa se diminueze.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.