Una dintre cele mai importante "lectii" ale catastrofei de la Cernobal din 1986 a fost aceea ca secretomania are consecinte tragice. Chiar daca ideea unui accident nuclear inspaimanta, e mai bine ca oamenii sa fie preveniti, este concluzia la care ajunge autorul unui articol publicat de cotidianul francez "Le Figaro" asupra unui program de gestionare a situatiei postaccident nuclear lansat de Institutul de Protectie impotriva Radiatiilor si pentru Siguranta Nucleara din Franta (IRSN).

Sub coordonarea sociologului Andre Outiz, un colectiv alcatuit din zece persoane (fizicieni nuclearisti si sociologi), in colaborare cu doua companii multimedia, a realizat un CD-rom intitulat "Elemente de risc nuclear si gestionarea acestuia", destinat in primul rand informarii autoritatilor locale si responsabililor din serviciile de securitate publica, dar care este deosebit de util tuturor.

Pornindu-se de la ideea unei avarii sau defectiuni a circuitului primar de racire al unui reactor (incident improbabil, dar nu exclus), au fost elaborate trei scenarii posibile. In primul caz, nu exista scapari radioactive in exterior, accidentul fiind minor. Cel de-al doilea caz aminteste de accidentul de la centrala nucleara americana de la Three Mile Island (din Pennsylvania), din 1979, care a avut consecinte limitate.

Al treilea scenariu ia in calcul varianta cea mai grava, in care fuziunea din "miezul" reactorului scapa de sub control, reactorul este avariat si se produc emisii radioactive importante in atmosfera. Chiar si in acest caz, emisiile radioactive ar fi de o suta de ori mai mici decat cele de dupa catastrofa de la Cernobal, sustin expertii, care subliniaza si ca aplicarea imediata a unor masuri de protectie a oamenilor pe o raza de 50 km in jurul centralei ar duce la reducerea semnificativa a numarului cazurilor de cancer, in special tiroidian, provocate de norul radioactiv. Noul program de informare al IRSN completeaza exercitiile de alarma organizate periodic, incepand din 1999, in jurul centralelor nucleare din Franta, si distribuirea de comprimate de iod persoanelor care locuiesc in apropierea facilitatilor nucleare. Fara a cadea in fatalism si fara a dori sa alarmeze inutil pe nimeni, expertii avertizeaza ca riscul unui accident nuclear sau, mai grav, al unui atac terorist asupra unei facilitati nucleare nu trebuie ignorat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.