Anul 2005 anunta noi surprize de proportii in spatiul fost sovietic. In martie vor avea loc alegeri parlamentare in Republica Moldova. Rezultatul votului va stabili natura modului de rezolvare a numeroaselor probleme de politica externa ale Chisinaului si, in primul rand, caracterul relatiilor lui cu Rusia, Ucraina si Romania, scria ieri cotidianul moscovit "Nezavisimaia gazeta", intr-un articol extrem de sever la adresa diplomatiei ruse, pusa la zid pentru incapacitatea ei de apara interesele nationale in zone de interes vital pentru Kremlin.

Pentru ca, nota autorul, daca "preconizatul scrutin va copia tiparul evolutiilor politice ce au facilitat ajungerea la putere in Romania vecina a opozitiei liberale, atunci Chisinaul va deveni si mai insistent in cererile ei de respectare a hotararilor summitului de la Istanbul, din 1999, respectiv lichidarea prezentei militare a Rusiei si introducerea in zona de conflict a unui contingent multinational de mentinere a pacii". In replica, avertiza publicatia citata, "Tiraspolul va proceda la o inasprire a pozitiei lui. Ca atare, dupa ce i-a sustinut de-a lungul ultimului deceniu pe separatistii transnistreni, Moscova se va vedea acum confruntata cu o situatie la fel de complexa, daca nu chiar mai delicata decat cea din Georgia". Merita notat ca "Nezavisimaia gazeta" si-a facut un titlu de glorie din atitudinea ei extrem de critica vizavi de tot ceea ce a insemnat demers al Ministerului de Externe, blamat mai ales pentru absenta unei politici coerente pentru anumite regiuni precum Republica Moldova sau Caucazul de Nord.

Iurie Rosca si Viktor Iuscenko

Privind lucrurile din alta perspectiva, adica lasandu-i pe cititori sa traga singuri concluziile care se impun, ziarul "Novie izvestia" relata ieri despre cum arata Chisinaul inceputului de campanie electorala. Capitala Republicii Moldova, scria cotidianul, "este toata pavoazata cu pancarte de unde, imbracat intr-o scurta portocalie, liderul Partidului Popular Crestin-Democrat (PPCD), Iurie Rosca, priveste cu indulgenta la trecatori, alaturi de presedintele portocaliu al Ucrainei, Viktor Iuscenko". Mai mult, preciza "Novie izvestia", aceleasi canadiene in culoarea portocalei cu inscriptia "DA" au fost tinuta vestimentara a deputatilor la sedintele factiunii PPCD. Incercand, fara prea mare succes, sa glumeasca pe seama acestei "pete cromatice", parlamentarii comunisti, majoritari, si-au botezat colegii "ruginitii", strigand in gura mare ca "in Republica Moldova nu va avea loc nici o revolutie dupa chipul si asemanarea celor de la Kiev sau Tbilisi". De ce? "Pentru ca aici lipseste veriga esentiala - protestul popular. Deci, nu avem de ce ne teme", tuna si fulgera reprezentantii partidului presedintelui Vladimir Voronin. Convingere impartasita inclusiv de seful statului, foarte increzator in sprijinul electoratului. Sondajele de opinie, putine la numar, spun insa altceva: cota de popularitate a comunistilor este in scadere.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.