Pentagonul a dezmintit ca ar planifica atacarea Iranului, asa cum a lasat sa se inteleaga publicatia "New Yorker", intr-un articol scris de Seymour Hersh, ziaristul care a dezvaluit abuzurile comise la inchisoarea irakiana Abu Ghraib. Cu toate acestea, tot mai multi congresmeni sustin "o schimbare de regin in Iran, informeaza "Financial Times".

"Ambitiile nucleare aparente ale regimului iranian si sustinerea acordata terorismului constituie o sfidare mondiala si merita un tratament mult mai serios decat afirmatiile facute de Seymour Hersh in articolul din "New Yorker", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Lawrence DiRita.

Acesta a denuntat articolul, bazat - in opinia sa - pe "zvonuri, insinuari si afirmatii care provin de la reuniuni care nu au avut niciodata loc, din programe care nu exista si din declaratii care nu au fost niciodata facute". DiRita sustine ca articolul este "marcat de greseli intr-o masura atat de mare incat credibilitatea sa este distrusa". La aceeasi concluzie a ajuns si Dan Bartlett, consilierul presedintelui Bush, care a declarat ca articolul publicat de Hersh abunda in "inadvertente".

"New Yorker" afirma, in editia de luni, ca Iranul va fi urmatoarea etapa in razboiul declansat de Administratia Bush impotriva terorismului si ca multe comandouri americane desfasoara, din vara anului trecut, misiuni de recunoastere in Iran, pentru a localiza potentiale tinte nucleare si chimice. Autorul articolului, laureat al premiului Pulitzer, sustine ca obiectivul misiunilor secrete este colectarea de informatii de la circa 30 de instalatii.

De asemenea, la numai o zi dupa ce presedintele George W. Bush declara postului de televiziune NBC ca nu exclude o actiune militara impotriva Iranului, ministrul iranian al Apararii, Ali Shamkhani, a avertizat, ieri, ca Iranul nu se teme de un atac armat al SUA, gratie potentialului militar de care dispune.

Analistii agentiei de presa Mehr comenteaza cele de mai sus intr-un editorial intitulat "Spionii ridicoli ai SUA incearca in zadar sa destabilizeze Iranul inca de la revolutia islamica din 1979". Potrivit editorialului, "America stie prea bine ca Iranul a opus o puternica rezistenta presiunii la care a fost supus timp de 25 de ani. Azi Republica Islamica dispune de o masiva forta militara ale carei dimensiuni exacte raman inca necunoscute. Iranul este pregatit sa atace orice intrus cu o ploaie inspaimantatoare de foc si moarte".

Pe de alta parte, recent, Administratia George W. Bush a decis sa impuna sanctiuni unor companii din China acuzate ca au ajutat Iranul in programul de fabricare a rachetelor balistice, relateaza "New York Times". Casa Alba nu a anuntat public aceste sanctiuni, iar Departamentul de Stat a publicat o singura pagina in Registrul Federal, mentionand cele opt companii chineze.

Tot mai multi congresmeni americani sustin "o schimbare de regim" in Iran, ceea ce determina gruparile iraniene in exil sa spere intr-un sprijin financiar din partea SUA, a informat, ieri, "Financial Times". Proiectul de lege, denumit "Actul de sustinere a libertatii din Iran", cere administratiei Bush sa sprijine "schimbarea de regim" si sa promoveze aliantele cu gruparile de opozitie iraniene care au renuntat la terorism. Proiectul beneficiaza de sustinerea Aliantei pentru Democratie in Iran, organizatie a opozitiei iraniene din exil, care a anuntat ca va actiona ca intermediar in cazul in care SUA acorda fonduri pentru progresul democratiei in Iran.


Despre autor:

Sursa: Azi.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.