Marea Britanie este pe punctul de a produce, in secret, o noua arma nucleara, in colaborare cu Statele Unite. Dezvaluirea a fost facuta de ziarul britanic Sunday Times, care citeaza un inalt demnitar britanic, fara a-i preciza insa identitatea. Potrivit jurnalistilor, lucrarile de constructie la noua racheta au inceput dupa realegerea premierului Tony Blair, in mai 2005.

Saptamanalul Sunday Times scrie ca Guvernul Britanic a lansat noul proiect, fara sa ia vreo decizie in legatura cu natura focoaselor sau cu inlocuirea actualei generatii de rachete balistice Trident. Lucrarile, care au loc la Centrul pentru Arme Atomice de la Aldermaston, in sudul Angliei, sunt mai avansate decat studiile similare care se desfasoara simultan in Statele Unite. Cercetatorii britanici vor sa realizeze noua ogiva pornind de la elemente deja existente, ca sa nu incalce tratatul de interzicere a testelor nucleare.

Potrivit Sunday Times, noua arma este astfel conceputa incat sa fie testata in laborator, si nu detonata in teren. Trebuie sa construim ceva ce nu vom putea testa niciodata in realitate, dar in care sa avem o incredere absoluta, a marturisit inaltul demnitar britanic, citat de ziaristi. Proiectul nuclear secret risca sa-i socheze pe unii membri ai guvernului Blair, care se opun inlocuirii programului Trident si incalcarii flagrante a tratatului de neproliferare nucleara. Marea Britanie are patru submarine nucleare Trident lansatoare de rachete, fiecare echipat cu 16 rachete cu multiple ogive, cu o raza de actiune de 12 mii de kilometri.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.