Proiectul pentru o politica energetica unitara la nivelul UE, publicat ieri de Comisia Europeana, pune presiune asupra Germaniei, Austriei, Italiei, Spaniei si Irlandei sa dea drumul la producerea de energie nucleara.

Bruxelles-ul avertizeaza ca decizia celor cinci state europene care au renuntat la energia atomica - Austria, Italia, Spania, Irlanda si in special Germania - pune intr-o situatie delicata celelalte state UE. "Deciziile statelor membre privind energia nucleara pot avea consecinte foarte semnificative asupra altor state membre in termeni de dependenta a UE de importul de combustibili fosili, emisii de CO2 si expunere la riscuri", se arata in proiectul Comisiei Europene, publicat ieri de comisarul pentru Energie, Andris Piebalgs.

"Decizia de a se baza in intregime pe gazele naturale pentru producerea de energie electrica intr-un stat membru are efecte asupra securitatii furnizarii pentru vecini in caz de criza a gazelor", avertizeaza Comisia. Lucrul acesta a fost extrem de clar pus in evidenta la inceputul anului, cind Rusia a oprit livrarile de gaze in urma "razboiului" energetico-politic cu Ucraina. Gazoductul Nord-European, prin Marea Caspica, demarat anul trecut in parteneriat ruso-german, mareste dependenta de gazele din Rusia, mai ales ca Germania a inceput din 2000 programul de inchidere a centralelor atomice.

Piata comuna de energie

"Daca vrem sa cintam cu o singura voce pe scena lumii, nu putem avea 25 de mini-piete de energie", declara ieri Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene. El a subliniat ca provocarile energetice ale secolului 21 "cer un raspuns comun din partea europenilor". Proiectul Comisiei pleaca de la premisa ca "alegerile facute de un stat membru are impact energetic asupra securitatii energetice a vecinilor si a intregii comunitati". Comisia propune ca statele UE sa adopte o pozitie comuna in domeniul energetic si infiintarea unei piete unice europene pentru gaze si electricitate. In caz de criza, Comisia cere solidaritatea statelor membre. In plus, se recomanda diversificarea surselor de energie si marirea capacitatii de stocare a petrolului si gazelor in tarile UE.

Intr-un articol comun semnat in "International Herald Tribune", Barroso si Piebalgs amintesc ca preturile la gaze si petrol s-au dublat in ultimii doi ani, iar dependenta Europei de importuri se asteapta sa creasca pina la 70% pina in 2030. "Totusi, Europa a avut pina acum o abordare neunitara, a esuat sa-si conecteze politici diferite in state diferite. Acest lucru trebuie sa se schimbe", spun cei doi comisari.

NATO energetic

Tema securitatii energetice a fost ieri si pe agenda discutiilor dintre presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Kaczynski a propus ieri, la Berlin, crearea unui Pact de Securitate Energetica in Europa dupa modelul NATO: toti pentru unul, unul pentru toti. In acelasi timp, el a adaugat ca "OSCE nu e o organizatie vitala". Polonia a fost unul dintre statele europene care au criticat intens Proiectul Gazoductului Nord-European ce ocoleste tranzitarea gazelor rusesti pe teritoriul tarilor baltice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.