Autoproclamata Republica Moldoveneasca Nistreana a anuntat ca se retrage de la negocierile cu Chisinaul, ca urmare a punerii in vigoare de catre Ucraina a acordului cu Republica Moldova de control vamal al marfurilor transnistrene. Intre timp, regimul separatist de la Tiraspol a primit sprijin de la Moscova. O delegatie condusa de Valerii Keneaikin, inalt functionar al Ministerului Afacerilor Externe, a vizitat reginuea nistreana, unde demnitarul de la Moscova a declarat ca Rusia nu-i abandoneaza pe aceia care au nevoie de sprijin.

Delegatia a facut o vizita la centrala electrica de la Cuciurgan, care livreaza o buna parte a electricitatii produse catre localitatile de pe celalalt mal al Nistrului. Delegatia si-a exprimat ingrijorarea cu privire la efectele pe care le-ar putea avea asupra functionarii centralei asa numita "blocada economica".

Kievul a aplicat din data de 3 martie acordul semnat cu Chisinaul in 30 decembrie 2005 de a nu mai permite marfurilor sa tranziteze frontiera de stat prin Ucraina fara stampila vamala a Republicii Moldova.

in acest fel, Transnistria, care exporta pana acum marfuri in regim calificat de Chisinau de "contrabanda" pierde zilnic sume estimate la 2 - 3 milioane de dolari, potrivit oficialitatilor de la Tiraspol.

intre timp traficul feroviar prin Transnistria a fost stopat si toate trenurile din Republica Moldova care calatoreau inspre est au fost deviate prin nordul tarii pentru a ocoli regiunea nistreana.

Agitatie in Transnistria

Presedintele autoproclamatei republici nistrene Igor Smirnov a emis pe data de 7 martie, un decret prin care a interzis finantarea din strainatate a organizatiilor nonguvernamentale, noteaza agentia oficiala OLVIA-press.

Decretul a fost emis "cu scopul asigurarii securitatii de stat a republicii" si prevede interdictia pentru organizatiile nonguvernamentale sa primeasca mijloace banesti si bunuri de la asociatiile internationale si straine, de la statele straine, cetatenii straini si din surse anonime.

Statele straine si cetatenii acestor state, organizatiile internationale si straine nu pot fi, potrivit decretului, fondatori sau participanti la crearea organizatiilor nonguvernamentale inregistrate in regiunea nistreana.

intre timp, in regiunea separatista au loc potrivit agentiei oficiale de stiri OLVIA-press puternice reactii de protest. Pichetari, declaratii de solidarizare cu conducerea de la Tiraspol, condamnari ale Repubilcii Moldova, dar mai ales denuntarea noii atitudini a oficialitatilor de la Kiev abunda in stirile OLVIA-press.

Sprijin din Rusia

Nu lipsesc nici solidarizarile externe, de la Moscova, dar si din regiunile separatiste Abhazia si Osetia de sud, de pe teritoriul Georgiei.

Deputatul Konstantin Zatulin, cunoscut ca un fervent suporter al regimului de la Tiraspol, a criticat sever Ucraina, acuzand conducerea de la Kiev de inconsecventa.

Deputatul Zatulin a explicat schimbarea de pozitie a Presedintelui Iuscenko prin obligatiile pe care si le-a asumat fata de Occident si prin faptul ca Ucraina se afla in plina campanie electorala, in vederea alegerilor parlamentare din 26 martie.

Liderul fractiunii "Rodina" (Patria) a Dumei de Stat a Federatiei Ruse, Dmitry Rogozin, a declarat ca "Rusia trebuie sa actioneze ferm si, luand in consideratie vointa populatiei Transnistriei, sa adopte, in sfarsit, o hotarare privind recunoasterea Republicii Moldovenesti Nistrene drept parte a Federatiei Ruse.

Potrivit lui Rogozin, citat de agentia oficiala de stiri de la Tiraspol OLVIA-press, recunoasterea de catre Moscova a Transnistriei drept parte a Rusiei, "va fi justificata atat din punctul de vedere al legislatiei ruse, cat si din cel al dreptului international, luand in consideratie faptul ca statutul Transnistriei este unic si nu poate fi solutionat in cadrul conventiilor internationale in vigoare".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.