Sediul unei firme private de securitate din Bagdad a fost atacat astazi de persoane inarmate - imbracate cu uniforme de politisti - care au rapit 50 de barbati. Anterior - tot la Bagdad - se gasisera cadavrele a 18 barbati intr-un autobuz abandonat.

Politia irakiana precizeaza ca agresorii au dezarmat trei paznici si au luat ostatici 50 de barbati, intre care si pe seful companiei. Nu se stie daca atacatorii erau cu adevarat membri ai fortelor de securitate.

Atacul s-a produs astazi la pranz dupa ce - azi noapte - se descoperisera 18 cadavre intr-un autobuz abandonat.

Cadavrele celor 18 barbati se aflau intr-un minibuz descoperit in vestul capitalei irakiene, Bagdad. Cele 18 victime fusesera fie impuscate, fie strangulate.

Vehiculul abandonat a fost descoperit de o patrula de securitate pe un drum dintre cartierele Amiriyah si Khadra. Barbatii fusesera legati la ochi, precum si de maini si de picioare.

De la bombardarea moscheii din orasul Amarra - unul dintre cele mai venerate locuri de rugaciune pentru musulmanii siiti - s-a inregistrat o escaladare a violentelor dintre principalele doua secte musulmane din Irak: suniti si siiti. Amiriyah este o suburbie a Bagdadului in care traiesc mai ales musulmani suniti.

Politia a anuntat ca nu a gasit acte de identitate asupra cadavrelor, dar se relateaza ca barbatii par a fi arabi din afara Irakului.

Agentia Associated Press a aflat din surse medicale de la Spitalul Yarmouk, ca cei 18 barbati au fost omorati de curand. Doi au fost impuscati, restul fiind strangulati.Toti erau imbracati cu haine civile fiind deopotriva, tineri si varstnici.

Miercuri s-au inregistrat si alte violente in Irak:

Doi politisti si cinci civili au fost raniti in urma exploziei unor bombe in centrul Bagdadului.

Un convoi de masini in care ar fi trebuit sa se afle si Ministrul de Interne, Bayan Jabr, a fost tinta unui alt atentat cu bomba in centrul Bagdadului. Doi oameni au fost omorati. Ministrul era absent. Cel putin doi oameni au fost omorati intr-un atentat cu bomba in orasul Falluja, din vest.

Bombardarea Moscheii din Samarra si actele de razbunare care au urmat - soldate cu moartea a cel putin 400 de persoane - au creat temeri ca ar putea izbucni un razboi civil.

Ambasadorul SUA in Irak, Zalmay Khalilzad, a declarat marti ca tara ramane vulnerabila in fata incercarilor insurgentilor de a exploata incertitudinea politica provocata de atentatele cu bomba. "Se fac eforturi sustinute de a declansa un razboi civil," a spus el.

Dl Khalilzad a declarat ziarului Los Angeles Tribune ca invadarea Irakului de catre coalitia condusa de SUA - in 2003 - a deschis "cutia Pandorei" in ce priveste tensiunile latente din Irak.

Ministrul american al apararii, Donald Rumsfeld, a declarat ca el nu crede ca se poate vorbi de un razboi civil in Irak, la ora actuala. Parlamentului Irakului urmeaza sa tina duminica prima sa sedinta de la alegerile din decembrie.

Dar neantelegerile dintre partidele siite, sunite si kurde - in particular in privinta numirii domnului Ibrahim Jaafari ca prim ministru, la insistenta blocului siit din Parlament - a pus semne de intrebare in privinta formarii unui guvern de uniune nationala.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.