Tribunalul International Penal pentru fosta Yugoslavie a anuntat ieri ca Milan Babic, liderul rebelilor sarbi din Croatia si una dintre figurile primelor conflicte din Balcani din anii 1990 s-a sinucis in celula sa din inchisoarea in care era condamnat la 13 ani de detentie. Un comunicat al Tribunalul International Penal pentru fosta Yugoslavie precizeaza ca Babic a fost gasit mort duminica in celula sa din centrul de detentie Scheveningen.

Familia lui Babic a fost informata duminica despre acest lucru, dupa ce medicul sef al centrului de detentie a confirmat ca moartea a survenit in urma unui suicid. Un judecator a ordonat deschiderea imediata a unei anchete. Pe 27 ianuarie 2004, Milan Babic, liderul sarb al Croatiei care a fost pentru o perioada capul Republicii sarbe din Krajina (RSK) si-a recunoscut o parte din responsabilitatile pe care le-a avut in cadrul epurarii etnice din Croatia la inceputul razboiului din 1991-1992, dupa ce a ajuns la un acord de cooperare cu procurorii Tribunalului.

Originar din Knin, presedintele republicii atutoproclamate Krajina cand minoritatea sarba din Croatia se revolta dupa proclamarea independentei Croatiei in 1991, Babic s-a certat cu Milosevic si a fost debarcat in favoare lui Milan Martic in 1992. Dupa arestare, el a semnat o lunga confesiune prin care recunostea persecutarea croatilor din Krajina, admitand, totodata, participarea la achizitionarea armelor precum si la distribuirea lor sarbilor. El a negat, totusi, faptul ca sute de persoane au fost masacrate in mod deliberat, declarand ca nu avea cunostinta de crimele care s-au comis.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.