Porturile New York, New Jersey, Baltimore, Philadelphia, New Orleans si Miami urmeaza sa fie administrate de firma "Dubai Ports World" din Emiratele Arabe Unite, care a achizitionat operatorul britanic ce controla activitatea portuara in locatiile respective, spre disperarea mai multor membri ai Congresului, deopotriva republicani si democrati.

Politicienii americani considera ca instalatiile portuare americane incap pe mana unei tari de unde a provenit suportul logistic si financiar pentru atentatorii de la 11 septembrie 2001, devenind astfel tinte vulnerabile la noi atacuri pe teritoriul Statelor Unite. Tranzactia a fost aprobata atat de Comisiei pentru Investitii Straine in Statele Unite, cat si de secretarului securitatii interne, Michael Chertoff, care a apreciat ca sunt indeplinite conditiile necesare pentru garantarea securitatii. Chertoff a precizat ca schimbarea proprietarului porturilor nu va afecta atributiile Garzii de Coasta si ale serviciilor vamale, in garantarea securitatii porturilor si verificarea marfurilor.

Inaintea vizitei la Abu Dhabi, programata pentru saptamana aceasta, pana si Condoleezza Rice a luat apararea tranzactiei, declarand ca Emiratele Arabe Unite, care detin firma, reprezinta "un bun prieten al Americii". Mai multi congresmeni au insa alta parere, cu atat mai mult cu cat numai 5% din containerele ce intra in porturile americane sunt controlate efectiv.

Senatorii democrati Hillary Clinton si Robert Menendez au declarat ca vor propune o lege care sa interzica trecerea porturilor americane sub controlul investitorilor straini. Senatorul republican Lindsay Graham a cerut interzicerea accesului noului proprietar portuar in America, pana la efectuarea unor investigatii serioase asupra garantiilor de securitate oferite de companie. De asemenea, republicanul Peter King, presedintele Comisiei de securitate interna a Camerei Reprezentantilor, nu considera suficiente conditiile amintite de Chertoff, deoarece ele "se refera doar la procedurile aplicate de "Dubai Ports World", nu si la pe cine si cum angajeaza".

Temerile congresmenilor americani sunt legate de faptul ca 2 dintre teroristii de la 11 septembrie erau cetateni ai Emiratelor si au fost finantati de acolo. Alti congresmeni planuiesc sa organizeze conferinte de presa alaturi de rudele victimelor de la 11 septembrie, pentru a-i cere presedintelui Bush sa blocheze tranzactia, deoarece "porturile sunt tinte permeabile si Al-Qaeda a anuntat ca, daca va ataca, acestea sunt locurile pe care le are in vedere"


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.