Franta acuza Iranul ca are un program nuclear militar ascuns. Administratia Bush finanteaza opozitia iraniana cu 85 de milioane de dolari si incepe ofensiva diplomatica in Golful Persic, iar rusii incep sa puna conditii.

Ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy, a acuzat in mod explicit Iranul ca dezvolta un program nuclear militar: "Programul nuclear iranian nu poate fi explicat printr-un program civil. Este vorba deci despre un program militar nuclear iranian clandestin", a declarat Douste-Blazy unei televiziuni franceze.

Ministrul a deplins lipsa de raspuns din partea iraniana fata de eforturile diplomatice: "Comunitatea internationala a transmis un mesaj foarte ferm, spunindu-le iranienilor: 'Reveniti la ratiune. Suspendati toate activitatile nucleare si imbogatirea uraniului>>. Ei nu ne asculta", a continuat el.

Iranul contraataca

Iranul a raspuns imediat, cerin-du-le francezilor sa adopte un ton mai diplomatic. "Ii sugerez domnului Douste-Blazy sa foloseasca un ton diplomatic si sa evite cresterea tensiunii prin astfel de comentarii", a spus negociatorul-sef iranian in problema nucleara, Ali Larijani. "Motivatia pentru care a facut astfel de comentarii nu ne este clara. Dar adoptarea unei pozitii logice fata de activitatea nucleara a Iranului serveste mai bine intereselor din regiune", a continuat Larijani.

Propaganda de 85 de milioane de dolari

Secretarul de Stat, Condoleezza Rice, a cerut miercuri seara Congresului sa creasca sumele acordate promovarii democratiei in Iran, anul acesta, de la 10 milioane la 85 de milioane de dolari. SUA vor creste fondurile acordate organizatiilor nonguvernamentale care promoveaza democratia, drepturile omului si sindicalismul in Iran. Americanii au reinceput finantarea acestor organizatii din Iran anul trecut, pentru prima data dupa 1980, scrie cotidianul britanic "The Guardian".

Un oficial american citat de ziar a explicat insa ca toate organizatiile deja existente in Iran au fost infiltrate de agenti ai guvernului de la Teheran, asa incit SUA vor incerca sa creeze noi organisme. O mare parte din bani vor fi utilizati pentru difuzarea de programe de radio si televiziune in limba farsi si pentru acordarea de burse in strainatate tinerilor iranieni.

Desi nu se asteapta la rezultate spectaculoase in urma acestor campanii, cresterea de fonduri acordate este semnificativa: in ultimii doi ani SUA acordasera doar cite patru milioane de dolari in acest scop. Condoleezza Rice va incepe, in curind, un turneu in statele din Golful Persic, pentru a discuta problema nucleara iraniana. Rice a declarat in fata Comitetului pentru Relatii Externe al Senatului american ca Iranul "sfideaza in mod vadit" comunitatea internationala.

Rusia pune conditii

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anuntat ca Rusia nu va gazdui imbogatirea uraniului pentru programul civil iranian decit daca Teheranul este de acord sa opreasca programul de imbogatire pe termen nelimitat. Luni vor incepe la Moscova negocierile cu iranienii

pentru aceasta propunere. Negociatorul iranian adjunct in problema nucleara, Javad Vaeidi, va conduce echipa ce se va deplasa la Moscova. Negocierile ar fi trebuit sa inceapa la 16 februarie, dar partea iraniana le-a aminat.

Teheranul a anuntat marti ca a reluat imbogatirea uraniului, iar presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a vizitat miercuri uzina de la Natanz unde a reinceput acest proces.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.