Ministrii de Finante ai G8 s-au intalnit la sfarsitul saptamanii trecute la Moscova pentru a discuta despre evolutia economiei mondiale si despre principalele pericole ce vor continua sa planeze asupra sa, dintre care cele mai importante sunt preturile ridicate si instabile ale petrolului, gripa aviara si securitatea energetica.

In ceea ce priveste cresterea mondiala, aceasta va ramane una solida si in cursul anului 2006, se arata intr-un comunicat al ministrilor de Finante ai primelor opt tari industrializate (Statele Unite, Japonia, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Canada si Rusia). ''Riscurile vor ramane, iar cele mai importante vor fi legate de preturile ridicate si instabile ale energiei'', se mai arata in comunicatul ministrilor, preluat de AP.

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Rodrigo Rato, observase si el cu putin timp inainte ca, in afara de cresterea cererii, nelinistea legata de siguranta aprovizionarii cu petrol ar putea determina o crestere fara precedent a preturilor pe piata mondiala. ''Din ce in ce mai des vedem semne care ne arata ca ascensiunea preturilor la petrol nu este legata numai de cerere'', a explicat acesta. ''Ne confruntam cu constrangeri tot mai mari legate de crestere si aprovizionare, care ar putea antrena perturbatii macroeconomice cum nu ne-a fost dat sa mai vedem pana astazi''.

Reuniunea, organizata pentru prima data de catre Moscova, a fost si un prilej foarte bun pentru Rusia de a-si etala soliditatea financiara, castigata in principal de pe urma exporturilor de petrol din ultimii ani, si de a spulbera astfel temerile legate de fiabilitatea sa ca si furnizor de energie.

De altfel, recordurile inregistrate de petrol in ultima vreme i-au permis Rusiei sa-si achite aproape integral datoriile din perioada Uniunii Sovietice, sa asigure o crestere a PIB-ului de aproape 7%, si a veniturilor cetatenilor mai mare decat in China.

Problema gazelor

Tarile europene, participante la dezbateri, s-au folosit de moment pentru a aduce in dezbatere siguranta aprovizionarii cu gaz a Europei, in conditiile in care aceasta a fost puternic zdruncinata de ''razboiul'' izbucnit la inceputul acestui an intre Rusia si Ucraina. Raspunsul Moscovei, desi s-a dorit a fi unul asigurator, care sa inlature temerile legate de aprovizionare ale Occidentului, a fost perceput ca unul retinut.

Astfel, ministrul de Finante rus, Alexei Kudrin, a promis ca Guvernul sau se va stradui sa asigure conditii echitabile de transport pentru gazele naturale dinspre toti producatorii interni. ''Avem insa nevoie de timp si de conditii tehnice pentru a pregati aceasta posibilitate'', a observat Kudrin. Thierry Breton, ministrul francez al Finantelor, a tinut sa aminteasca insa ca, in ciuda promisiunilor, Moscova nu a ratificat carta energiei, un text european care ar deschide calea unei puneri sub semnul intrebarii a monopolului de care se bucura la ora actuala gigantul rus Gazprom. Dezbaterea asupra energiei se afla insa departe de incheiere. Pentru luna martie, Rusia si-a anuntat intentia organizarii unei reuniuni G8 destinate in exclusivitate energiei.

Rusia este dorita in OMC

Cu ocazia intalnirii de sambata, Washingtonul si-a exprimat si dorinta ca Rusia sa fie primita cat mai rapid in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). Ministrul american al Finantelor, John Snow, a declarat ca in ultima vreme cele doua parti si-au redus semnificativ divergentele cu privire la pietele financiare, si ca Rusia nu mai are de adoptat decat un set restrans de masuri pentru a putea adera la OMC. Dintre aceste masuri, cea mai importanta, observa Snow, ar fi tocmai cea referitoare la deschiderea pietelor financiare.

Dezechilibrele globale

Una dintre responsabilitatile asumate de catre G8 cu ocazia acestei intruniri a fost si reducerea dezechilibrelor globale.

Toate tarile, inclusiv SUA, dar si state din Europa, Japonia, tari asiatice emergente, precum si exportatorii de petrol, poarta responsabilitatea de a contribui la diminuarea dezechilibrelor, pentru imbunatatirea dezvoltarii globale, a spus John Snow. Printre instrumentele de echilibrare a comertului mondial mentionate de Snow s-au aflat reducerea deficitului comercial al Statelor Unite si flexibilizarea cursurilor valutare, in special in cazul Chinei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.