Bilantul victimelor catastrofei din Asia de sud continua sa creasca, cifra oficiala inregistrata ieri depasind pragul de 160.000 de morti si circa 30.000 de disparuti. Acestor victime li se adauga cel putin 500.000 de raniti si peste 5 milioane de sinistrati, catre care este indreptata in aceste zile cea mai mare operatiune umanitara organizata de la razboiul din Vietnam incoace si care sint amenintati acum de malarie, tetanos si alte epidemii.

Saltul inregistrat ieri de bilantul oficial provizoriu al victimelor, care a ajuns la 163.338 de morti, a fost determinat in special de revizuirea cifrelor furnizate de Indonezia, tara cel mai greu lovita de catastrofalul tsunami, unde numarul mortilor creste cu miile, pe masura ce echipele de interventie actioneaza in zonele calamitate. Ministerul Afacerilor Sociale de la Jakarta a comunicat ieri ca in Indonezia numarul victimelor inregistrate oficial pina ieri la ora 16.00 este de 110.229 de morti, bilantul fiind cu peste 3.700 de victime mai mare decit cel comunicat in ziua precedenta, de 106.523 de morti.

Tetanosul face ravagii

Peste 20 de persoane au murit de tetanos si alte citeva zeci s-au imbolnavit de aceeasi maladie numai in Banda Aceh, potrivit expertilor din zona, citati de "Daily Telegraph". "Multi prezinta simptome avansate si nu mai pot fi salvati. Mi-e teama ca multi dintre pacienti vor muri", spune doctorul Charles Chan Johnson, care lucreaza la un spital de pe insula indoneziana. Medicii au declarat ca dezastrul a produs conditiile optime pentru aparitia bolii, multi sinistrati fiind raniti de tot felul de resturi, iar ranile le-au intrat in contact cu apele murdare. "Este o situatie fara precedent. Este o boala foarte rara in zilele noastre", a declarat un epidemiolog de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, aflat in Banda Aceh.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.