Ministrul francez de Interne, Nicolas Sarkozy, a anuntat prezentarea in zilele urmatoare a unui nou plan privind imigratia, plan prin care Franta va incerca atragerea celor cu o inalta pregatire profesionala, dar ii va supune in acelasi timp la reguli mult mai drastice pe cei care au deja o familie, informeaza cotidianul Le Figaro.

Potrivit declaratiilor oferite de catre Sarkozy pentru presa franceza, propunerea ce va fi luata in discutie vizeaza o triere mult mai drastica a imigrantilor prin structurarea unui set de criterii si conditii care sa incurajeze in principal un exod al creierelor catre Franta. De fapt, intaietate vor avea studentii - si in special studentii ce provin din zonele sarace -, muncitorii cu inalta calificare si cei de care Franta are mare nevoie. Acestia din urma vor putea beneficia de permise de sejur pe o durata de trei ani.

Propuneri contestate

Noutatea absoluta a planului Sarkozy este insa aceea ca persoanele care locuiesc de mai bine de 10 ani in Franta, sau cele care se casatoresc aici, nu vor mai putea obtine automat dreptul de rezidenta.

Potrivit analistilor din presa franceza, aceasta initiativa, blocata din 1998, si care a nascut vii controverse in ultima vreme, risca sa devina o sursa puternica de contestatii pana la examinarea textului in cadrul Ansamblului national ce va avea loc in luna mai. Regruparea familiala este si ea pusa in cauza de propunerea lui Sarkozy.

Astfel, imigrantii care locuiesc in Franta si vor sa isi aduca alaturi un parinte sau un fiu vor trebui sa indeplineasca criterii extrem de severe privind conditiile de locuit, spatiul, numarul de camere, venitul etc. Toate aceste conditii au nascut insa o serie de critici la Paris, o buna parte a autoritatilor considerand ca avem de-a face cu o "incalcare a dreptului de a trai in familie" si ca "vom vedea din nou acumulandu-se situatii de ilegalitate, care vor scoate in fata problema imigratiei ca un subiect incendiar", precum violentele de la sfarsitul lunii noiembrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.