Femeia care a primit primul transplant facial partial a aparut in fata camerelor de luat vederi.

Frantuzoaica Isabelle Dinoire, in varsta de 38 de ani, mama a doi copii, a fost supusa operatiei de transplant pe 27 noiembrie, dupa ce fata femeii a fost distrusa de cainele ei. Ea a declarat la conferinta de presa organizata in orasul francez Amiens, unde a primit ingrijirile medicale, ca operatia a ajutat-o sa revina la o viata normala. Femeia a spus ca faptul ca acum poate iesi afara din casa i-a dat curaj.

Doamna Dinoire si-a pierdut ambele buze, nasul si barbia, cand a fost muscata de cainele labrador al familiei, in timp ce dormea.

Incidentul s-a petrecut in iunie, anul trecut. Cainele a fost ulterior eutanasiat, impotriva vointei familiei.

La conferinta de presa de luni, frantuzoaica a vorbit cu dificultate. Cicatrici fine ii brazdau fata, de la nas spre pometi si apoi spre barbie. De asemenea, femeia parea sa aiba dificultati in a-si tine gura inchisa. Doamna Dinoire a povestit ca incidentul din iunie a lasat-o desfigurata si i-a provocat "durere fizica si psihologica".

Curaj

Femeia a spus ca lumea se uita insistent dupa ea pe strada cand iesea cu cei doi copii in oras. Atunci si-a dat seama ca o operatie de transplant ar putea sa o ajute. Doamna Dinoire a povestit ca la trei zile dupa operatia de transplant a putut sa iasa pe strazile din Lyon.

"Asta mi-a dat mare curaj", a spus frantuzoaica.

"Acum pot sa deschid gura si sa mananc. si pot sa imi folosesc buzele si nasul. Cu toate astea, trebuie sa continui exercitiile si sa iau medicamentele prescrise, pentru a-mi pune in functiune toti muschii faciali." Ea a multumit echipei medicale care a tratat-o, precum si familiei donatorului, fara de care transplantul nu ar fi fost posibil.

Chirurgul facial britanic Iain Hutchinson a laudat taria de caracter a doamnei Dinoire. "Femeia asta este foarte curajoasa... cum a putut sa riste, sa se arunce in necunoscut, un salt in necunoscut pentru ca transplantul ar fi putut esua, si inca mai poate esua", a declarat chirurgul, pentru BBC World. "Corpul femeii poate respinge transplantul. si, ca efect, riscul de a se imbolnavi de cancer va creste foarte mult."

Chirurgul care a operat-o, dr. Bernard Devauchelle, a declarat pentru un ziar francez, luna trecuta, ca se pregateste pentru alte inca cinci transplanturi faciale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.