Strategii Kremlinului, intre care si Stanislav Belkovski, au ordin sa faca tot posibilul pentru ca Blocul "Moldova Democrata" sa castige alegerile din Basarabia in detrimentul comunistilor * Mesajul pro-romanesc pe care il va afisa BMD este numai o strategie electorala coapta la Moscova * ZIUA a publicat in 2002 un amplu material documentar intitulat "Alternativa KGB", in care se prevedea acest scenariu

Blocul "Moldova Democrata" (BMD) pare sa fi devenit alianta politica din Republica Moldova pe care Rusia vrea sa o propulseze la guvernare in Basarabia, potrivit unui material transmis ieri de Romanian Global News (RGN). Blocul "Moldova Democrata" este condus de actualul primar al Chisinaului, Serafim Urechean, si ii mai are in conducere pe Dumitru Braghis, liderul Aliantei "Moldova Noastra" si pe Dumitru Diacov. Desi incearca sa para o alternativa la guvernarea comunista, BMD este in realitate o coalitie in care se regasesc toti politicienii moldoveni filo-rusi care au guvernat Republica Moldova inainte de comunisti si care au relatii apropiate de Moscova. Ziarul ZIUA a publicat inca 2002 un amplu material documentar intitulat "Alternativa KGB" in care se prevedea acest scenariu si erau descrise in amanunt increngaturile serviciilor secrete rusesti din Basarabia cu legaturi directe in Romania.

De altfel, Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) din Basarabia, singura formatiune cu adevarat anti-comunista si pro-romaneasca, aprecia recent ca BMD este formata din esaloanele doi si trei ale Partidului Comunist si ale fostului Partid Comunist al Republicii Sovietice Moldovenesti. Romanian Global News estimeaza ca BMD beneficiaza acum de sprijinul Kremlinului pentru a castiga alegerile care vor avea loc in aceasta primavara in Republica Moldova. Astfel, RGN aminteste ca declaratia liderilor Blocului "Moldova Democrata" facuta la sfarsitul lunii decembrie 2004, in care acestia au cerut retragerea neconditionata a trupelor rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova, a fost coordonata si aprobata de catre expertii rusi in materie de strategii electorale. Expertii de la Moscova au pornit de la faptul ca in ultimul timp se inregistreaza o "stirbire a imaginii de forta politica pro-europeana a BMD".

Tiraspolul il prefera pe Urechean lui Voronin

Potrivit unor surse confidentiale citate de RGN, doi din expertii rusi care s-au ocupat de strategia electorala a BMD sunt Gheorghi Zverev si Dmitri Soin, care au trasat strategia Blocului chiar la Tiraspol, in contextul in care BMD ar urma sa primeasca sprijin inclusiv de la regimul separatist transnistrean. Gheorghi Zverev a vizitat in cateva randuri Chisinaul, fiind cazat la Ambasada Rusiei, aminteste RGN, care dezvaluie si ca principala persoana de contact a lui Zverev in BMD este Vitali Andrievski, consilier influent al liderului Blocului, Serafim Urechean. La randul lor, separatistii transnistreni ar prefera ca BMD sa castige alegerile din Republica Moldova in detrimentul comunistilor, relateaza RGN. Pentru aceasta, Tiraspolul a promis ca va proceda la deconectarea de la energia electrica a Republicii Moldova "imediat dupa sarbatorile de iarna", precum si la alte "diverse surprize pentru Voronin".

Romanismul ca instrument electoral

Aceleasi surse RGN care au solicitat anonimatul sustin ca strategii rusi Gleb Pavlovski si Stanislav Belkovski au preluat la Moscova sarcina de consiliere electorala pentru Blocul "Moldova Democrata". De remarcat ca Stalislav Belkovski este considerat un emisar neoficial al Kremlinului. Planul electoral redactat de acestia pentru ca BMD sa castige alegerile contin urmatoarele recomandari:

- pastrarea neconditionata a actualei formule a BMD, in pofida rezervelor pe care le au expertii rusi fata de Partidul Social Liberal condus de Oleg Serebrian

- pregatirea unui plan de activitati concrete (proteste de amploare) in Chisinau si in teritoriu in cazul unei eventuale arestari (retineri) a lui Serafim Urechean

- afisarea mesajului pro-european si pro-occidental, de factura filo-romaneasca, in discursurile politice ale liderilor formatiunii si in mass-media controlate de BMD

- mentinerea mesajului dur anticomunist, care sa sugereze electoratului ca "BMD este unica formatiune de opozitie din Moldova capabila sa infrunte actuala guvernare"

- promovarea ideii unei "intelegeri electorale" intre Partidul Comunistilor si Partidul Popular Crestin Democrat conform careia toate celelalte grupari politice din Moldova urmeaza sa fie lichidate

- infirmarea presupunerilor privind manipularea BMD de catre Kremlin

- critica in "masuri permise" a politicii ruse in Republica Moldova si in plan regional.

Belkovski pregateste atacul la Basescu

De asemenea, Stanislav Belkovski si Gleb Pavlovski mai insista asupra afisarii legaturilor si contactelor BMD cu Viktor Iuscenko, Mihail Saakasvili si Traian Basescu, asupra "dezvaluirii" unui presupus plan al Partidului Comunist de combatere a activitatii liderilor BMD, dar si asupra "dezvaluirilor" intentiei guvernantilor comunisti de a-i lichida fizic pe liderii BMD, se afirma in materialul RGN. De la BMD Belkovski si Pavlovski mai cer organizarea unor "dezvaluiri senzationale" privind coruptia in sanul guvernarii comuniste. "Dezvaluirile" urmeaza sa fie facute de catre deputati, angajati ai structurilor de forta, ai Procuraturii etc. Planul rusesc pentru BMD presupune, de asemenea, afisarea cazurilor concrete privind promovarea de catre comunisti a persoanelor corupte (Ion Morei, Valeriu Plesca, Gheorghe Papuc) si elaborarea planurilor pentru diverse categorii sociale de varsta si apartenenta etnica, dezvaluie RGN. Astfel, intelectualii urmeaza sa receptioneze un mesaj pro-romanesc si pro-european, nostalgicii - unul pro-rusesc cu accent social.

Moscova se teme de PPCD

Moscova mai cere BMD lansarea unei campanii anti-PPCD, cu atacuri concrete la persoana, blocarea activitatilor electorale ale crestin-democratilor in Chisinau si in localitatile controlate de primari BMD, lansarea unor sondaje sociologice organizate de structurile afiliate BMD, publicand saptamanal rating-ul. Ratingul urmeaza sa indice cresterea ponderii electorale a BMD in detrimentul PPCD si al PCRM.

Expertii rusi au dat asigurari liderilor BMD ca un vot masiv in favoarea formatiunii conduse de Serafim Urechean va fi acordat de cetatenii Republicii Moldova aflati la munca la Moscova, precum si de transnistrenii care au cetatenia Republicii Moldova. Expertii rusi nu au dezvaluit sumele pe care urmeaza sa le aloce Kremlinul pentru campania electorala a Blocului "Moldova Democrata", insa se cunoaste ca Tiraspolul va sustine cu 1 milion de dolari campania electorala a BMD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.