Programul transmis de televiziunea rusa descria o operatiune de spionaj extrem de sofisticata care aminteste de filmele cu James Bond. Programul sustinea ca agenti britanici ar fi ascuns un transmitator intr-o piatra falsa. Aceasta "piatra electronica" ar fi fost plasata pe o strada, la Moscova.

Transmitatorul ar fi fost utilizat de 4 angajati ai ambasadei britanice din Moscova, care comunicau astfel cu un cetatean rus. Schimbul de informatii, mai spune programul, s-ar fi facut prin intermediul unor computere portabile.

Razboiul Rece s-a incheiat, spionajul continua

Analistul rus pe probleme de aparare Pavel Felgenhauer, afirma ca este greu la acest moment sa se spuna cat de veridice sunt afirmatiile prezentate la televiziunea de stat.

"E greu de spus fiindca singura sursa de informatie este serviciul secret rus care uneori tinde sa exagereze cand inregistreaza un presupus succes. in ultimii ani, securitatea rusa s-a laudat ca a descoperit si neutralizat zeci de spioni", spune Pavel Felgenhauer.

Dar, desi Razboiul Rece s-a incheiat demult, asta nu inseamna ca vechii inamici au incetat si sa se spioneze reciproc.

"Cu siguranta ca operatiunile de spionaj continua, in pofida faptului ca Uniunea Sovietica nu mai exista", afirma analistul rus. Potrivit acestuia, la Moscova are loc o operatiune continua de supraveghere a occidentalilor si a celor care se crede ca lucreaza cu ei, supraveghere care se face prin diverse cai, inclusiv prin filmari secrete sau ascultarea telefoanelor.

Londra neaga

in timpul programului de la televiziunea rusa au fost difuzate si declaratiile mai multor oficiali care au spus ca sunt ofiteri ai FSB si care au confirmat informatiile prezentate la televiziune.

Un purtator de cuvant al FSB a declarat ca informatiile cuprinse in program ar fi adevarate si bazate pe surse ale FSB.

Potrivit aceluiasi program, unul dintre oficialii ambasadei abritanice implicati ar fi autorizat plati regulate catre diverse organizatii non-guvernamentale din Rusia.

Ministerul de externe de la Londra a dat un comunicat in care se arata ingrijorat si surprins de acuzatiile care i s-au adus in timpul programului de la televiziunea rusa si a respins invinuirile ca ar avea intelegeri ascunse cu organizatii non-guvernamentale din Rusia.

Tot acest scandal are loc in contextul in care la inceputul acestei luni a intrat in vigoare legea sporeste controlul statului asupra organizatiilor non-guvernamentale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.