Ministrul israelian al Apararii, Shaul Mofaz, a acuzat Iranul ca a finantat comiterea atacului sinucigas de joi, din Tel Aviv, in care a murit un terorist palestinian si au fost ranite 31 de persoane, informeaza presa israeliana. De asemenea, Mofaz a aruncat vina si pe liderii Jihadului islamic din Damasc (Siria) pentru ca au ordonat atentatul. Atacul de la Tel Aviv a fost revendicat de organizatia Jihadul islamic.

Shaul Mofaz a declarat ca exista "dovezi decisive" potrivit carora atentatul de la Tel Aviv "este rezultatul direct al Axei Terorii care opereaza intre Iran si Siria", scrie Ha’aretz.

"Iranul a furnizat banii si la sediul Jihadului islamic din Damasc s-au dat ordine pentru agentii din Nablus", a declarat oficialul israelian. Ziarul Ha’aretz noteaza ca Israelul a oferit informatii suplimentare care sustin afirmatiile lui Mofaz oficialilor din Statele Unite, Uniunea Europeana si Egipt. Decizia de a face cunoscute informatiile de care dispun oficialii israelieni are drept scop furnizarea de "munitie" campaniei occidentale de sesizare a Iranului la Consiliul de Securitate ONU, din cauza programului sau nuclear, mai noteaza ziarul Ha’aretz.

Coincidenta sau nu, atentatul de la Tel Aviv a avut loc chiar in ziua sosirii presedintelui iranian Mahmud Ahmadinejad la Damasc, intalnirea liderului de la Teheran cu omologul sau sirian Bashar al-Assad fiind numita "summit-ul terorii" de catre presa israeliana.

Cei doi presedinti au sustinut o conferinta de presa la Damasc, la care si-au reafirmat sustinerea fata de organizatiile palestiniene.

"Continuarea rezistentei este singura metoda pentru restabilirea drepturilor legitime ale natiunii palestiniene si pentru a pune capat ocupatiei teritoriilor sfinte islamice", se arata in declaratia comuna a presedintilor Ahmadinejad si Assad.

"Damasc este singurul loc in care presedintele iranian este inca binevenit", a comentat Shaul Mofaz intrevederea din Siria. "Axa terorii iraniano-siriana nu este problema particulara a Israelului", a adaugat oficialul de la Ierusalim.

Atacul sinucigas de langa vechea autogara din Tel Aviv s-a produs fara a exista un avertisment in prealabil.

Imediat dupa comiterea atacului, fortele militare israeliene au declansat operatiuni ample in Cisiordania impotriva bazelor Jihadului islamic.

Shaul Mofaz a ordonat fortelor de securitate sa continue operatiunile impotriva Jihadului islamic si "bombelor cu explozie intarziata" - militantii radicali - si pe parcursul saptamanii viitoare, cand Israelul intentioneaza sa-si reduca prezenta militara in orasele de pe Malul de Vest al Iordanului, ca urmare a organizarii alegerilor parlamentare palestiniene.

ANP, gasita vinovata

Israelul a mai criticat si Autoritatea Nationala Palestiniana (ANP) pentru ca nu a reusit sa combata terorismul. Surse palestiniene din Nablus l-au identificat pe teroristul sinucigas ca fiind Sami Antar, 20 de ani, rezident al taberei de refugiati Balata. Acest atac a fost primul din ultimul an de zile care isi are originea in localitatea Nablus. Alte surse palestiniene sustin ca Antar era membru al organizatiei "Brigada martirilor al-Aqsa", condusa de un rezident al taberei Balata, Ala Sanakra. Potrivit Ha’aretz, o "aripa" a Brigazilor martirilor al-Aqsa se inspira din operatiunile Hezbollah si intentioneaza sa destabilizeze alegerile legislative palestiniene prin organizarea de atentate.

Negociatorul-sef palestinian, Saeb Erekat, a condamnat atentatul de joi, pe care l-a calificat drept un act de sabotaj impotriva alegerilor palestiniene de miercurea viitoare.

Ahmadinejad se sfatuieste cu teroristii

Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a avut o intrevedere, vineri, la Damasc, cu liderii gruparilor extremiste palestiniene din Siria, printre care si cei ai Jihadului islamic, Abdallah Ramadan Chalah, si Hamas (Khaled Mechaal) a anuntat un responsabil palestinian.

Amhadinejad a precizat din nou ca sprijina "cu fermitate lupta poporului palestinian". Potrivit unor militanti palestinieni, presedintele sirian Bashar al-Assad nu a participat la aceasta intalnire.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.