Comisarul european pentru extindere Olli Rehn a avertizat Serbia ca Uniunea Europeana ar putea suspenda discutiile preliminare privind o eventuala aderare daca Serbia nu ii preda pe suspectii de crime de razboi in fosta Iugoslavie, ramasi inca in libertate.
Dl Rehn a facut aceasta declaratie dupa discutiile cu procurorul-sef al Tribunalului de la Haga, Carla del Ponte.

in octombrie trecut, Serbia a salutat inceperea negocierilor pentru un tratat de asociere si stabilizare ca un prim pas pe lungul drum catre aderarea la Uniunea Europeana.

Numerosi generali cautati pentru crime de razboi fusesera predati tribunalului de la Haga in prima parte a anului, dar principalii suspecti raman in libertate, in frunte cu liderii sarbilor bosniaci, generalul Ratko Mladic si Radovan Karagici.

Procurorul sef al Tribunalului de la Haga, Carla del Ponte, a dezmintit relatarile din presa sarba ca generalul Mladici ar fi fugit in Rusia. "N-am nevoie sa iau legatura cu autoritatile ruse in legatura cu Mladici, pentru ca Mladici se afla in Serbia si dupa cum stiti, e protejat de puterea armatei", a declarat dna del Ponte.

Ca o confirmare a afirmatiilor procurorului sef ONU, recent s-a aflat la Belgrad ca generalul si-a primit regulat pensia militara in contul din banca pana in noiembrie anul trecut.

Ministrul sarb al apararii, care s-a intalnit cu sotia si fiul lui Mladici inainte de Anul Nou, a declarat in ultimele ore ca operatiunea de cautare si prindere a generalului fugar este in plina desfasurare.

Dar comisarul euroepan pentru extindere Olli Rehn a lansat cel mai sever averstiment Serbiei, spunand ca va fi greu ca negocierile privind noul acord sa fie incheiate pana cand nu sunt gasiti toti suspectii de crime de razboi.

Suspendarea negocierilor e o posibilitate, a spus dl Rehn, adaugand ca "Serbia are de ales intre trecutul nationalist si viitorul european". "Sper ca va alege viitorul european", a spus Olli Rehn.

La randul sau, dna del Ponte a spus ca vrea sa-l judece pe generalul Mladici in iulie alaturi de ceilalti inculpati in uciderea a opt mii de musulmani bosniaci la Srebrenita, cea mai teribila atrocitate din Europa de la cel de-al doilea razboi mondial.

Ea a respins in acelasi timp hotarat cererea liderului sarb Slobodan Milosevici de a fi eliberat temporar din detentie pentru a primi tratament medical in Rusia. "Milosevici are doctori foarte buni la Haga, si audierile vor fi reluate luni," a spus ferm Carla del Ponte.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.