Franta isi rezerva dreptul de a riposta cu arme nucleare fata de „conducatorii de stat care ar recurge la mijloace teroriste“, a celor care impiedica „garantarea aprovizionarii strategice“ a Hexagonului, dar si pentru a-si apara aliatii

Presedintele Frantei a facut declaratii-soc ieri, la baza nucleara l’Ile-Longue, unde se afla Statul Major al Fortei Oceanice Strategice. Jacques Chirac a enuntat noua doctrina nucleara, care presupune un raspuns atomic contra oricarui stat care ar sprijini un atac terorist impotriva Frantei sau care ar pune in pericol aprovizionarea cu resurse strategice. Desi in discursul sau nu a nominalizat nici un stat, descrierea "potentialului inamic" se potriveste perfect Iranului.

Santajistii vor fi vizati

"Garantarea aprovizionarii noastre strategice si apararea tarilor aliate sint interese care trebuie protejate. Este de competenta presedintelui Republicii sa aprecieze amploarea si consecintele potentiale ale unei agresiuni, ale unei amenintari sau ale unui santaj insuportabil la adresa acestor interese", a spus ieri Chirac. Strategia nucleara a Frantei prevedea pina acum ca arma nucleara ar putea fi utilizata in cazul amenintarii integritatii teritoriului, a populatiei si a liberei exercitari a suveranitatii. Introducerea "aprovizionarii strategice" a Frantei in rindul "intereselor vitale", care pot fi aparate inclusiv cu arma nucleara, pune strategia nucleara a Parisului alaturi de cea a Washingtonului si a Moscovei.

"Aprovizionarea strategica" se refera, in primul rind, la resursele petroliere, arata "Le Monde", deci la tarile de unde Franta importa o parte dintre resursele sale energetice. Daca aceste interese ar fi amenintate de puteri regionale (cum ar fi Iranul sau Coreea de Nord), Franta ar reactiona, scrie cotidianul francez. Nu este vorba doar despre amenintarea resurselor, ci si de "santajul insuportabil" referitor la resurse. Fara a cita vreo tara, Chirac s-a referit la "aparitia de afirmari de putere ce se bazeaza pe posesia de arme nucleare, biologice sau chimice". Legatura cu programul nuclear iranian pare insa destul de evidenta.

Arme mai mici, mai precise

"Flexibilitatea si reactivitatea fortelor noastre strategice ne-ar permite sa exersam un raspuns direct asupra centrelor de putere, asupra capacitatii de actiune" (a unei puteri ce ar ameninta Franta - n.r.), a spus Chirac. "In acest scop, de exemplu, numarul de focoase nucleare a fost redus de pe unele rachete ale submarinelor noastre", a adaugat el. Aceste arme sint deci mai precise si mai putin devastatoare. Chirac a aparat insa si rolul rachetelor intercontinentale M51, care "ne vor da, intr-o lume nesigura, mijloacele de a acoperi amenintari de oriunde ar veni si oricare ar fi ele".

Razboiul civilizatiilor

Discursul lui Chirac a avut rolul de a preciza strategia nucleara franceza in contextul noilor amenintari. Deoarece amenintarea din partea unei mari puteri a disparut odata cu terminarea Razboiului Rece, radicalismul devine principala preocupare a statului: "In numeroase tari se raspindesc idei radicale care propovaduiesc confruntarea dintre civilizatii, culturi si religii. Astazi, aceasta dorinta de confruntare se traduce prin atentate odioase. Miine, ar putea sa ia alte forme, mai grave, care ar implica state", a subliniat Chirac.

Noua abordare strategica raspunde protestelor unora dintre francezi fata de alocarea de sume mari pentru mentinerea fortei nucleare. 3,5 miliarde de euro anual sint alocati din bugetul apararii pentru aceasta forta. Chiar ministrul de Interne, potentialul viitor presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, nu este prea incintat de cheltuirea acestei sume pentru celebra "force de frappe".

Fortele nucleare franceze

Franta detine intre 250 si 300 de focoase nucleare, fata de 6.000 de focoase cit detin SUA si Rusia. 50 dintre acestea se afla pe avioanele de vinatoare Mirage, aproximativ 190 pe submarine si restul in baze militare terestre, cum ar fi Landvisiau, aflata pe Insula L’Ile Longue.

Putine luni pina la bomba atomica

Seful serviciilor secrete germane (BND), Ernst Uhrlau, si-ar fi exprimat in cerc restrins ingrijorarea ca, in citeva luni, Iranul poate construi bomba nucleara, spun surse din BND. El ar avea informatii cum ca Iranul experimenteaza deja in imbogatirea uraniului, scrie "Passauer Neue Presse". Presedintele Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Mohammed ElBaradei, afirma saptamina trecuta, intr-un interviu acordat "Newsweek", ca "daca Iranul are activitati nucleare paralele, in doar citeva luni va avea arma".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.