Mehmet Ali Agca, barbatul care a deschis focul, in 1981, asupra Papei Ioan Paul al Doilea, provocand ranirea aproape fatala a Suveranului Pontif avea sa inspire o serie de evenimente ducand la prabusirea sistemului comunist, va fi eliberat, luna aceasta, din inchisoarea din Turcia unde se gaseste din anul 2000. In acel an, a fost gratiat, la cererea Papei pe care aproape l-a ucis si care-l iertase la patru zile dupa atentat si, inca o data, cand l-a vizitat la inchisoare, doi ani mai tarziu. Ali Agca a fost eliberat, dupa 19 ani de detentie, dintr-o inchisoare italiana. A fost extradat imediat in Turcia, unde a inceput sa ispaseasca o condamnare separata, pentru talharie si crima.

O conspiratie a KGB?

Au trecut aproape 25 de ani de la atentatul comis la 13 mai 1981, in Piata San Pietro, de la Vatican. De-a lungul acestor ani, Agca a facut declaratii contradictorii despre motivul pentru care a atentat la viata Papei. Astfel, el a mentionat si varianta unei conspiratii antipapale puse la cale de serviciile secrete comuniste bulgare, la cererea KGB-ului - afirmatii pe care Bulgaria le-a respins in repetate randuri cu vehementa. Ferdinando Imposimato, care in anii 1980 a fost magistrat, la Roma, a declarat - citat de agentia Reuters - ca este convins ca dupa eliberare, viata lui Ali Agca "va fi in mare pericol, pentru ca el cunoaste multe adevaruri despre atentat (...)". Agca a fost arestat la doar cateva minute dupa ce il impuscase pe Papa in zona stomacului. In cursul unui proces din 1986, procuratura nu a reusit sa demonstreze ca Agca fusese angajat de serviciile secrete bulgare, la ordinul Uniunii Sovietice, pentru a-l ucide pe Papa. Asa-numitul "proces al filierei bulgare" s-a incheiat cu o achitare, din lipsa dovezilor suficiente. In sistemul judiciar italian, acest verdict nu era insa echivalentul unei achitari complete.

In ultima parte a anilor 1970, Mehmet Ali Agca a facut parte dintr-o organizatie militanta de dreapta din Turcia, fiind condamnat la inchisoare pentru asasinarea, in 1979, a redactorului-sef al unui cotidian de orientare liberala. A evadat din inchisoare, probabil ajutat de simpatizanti ai Dreptei din randul aparatului de securitate turc. Autoritatile turce au negat intotdeauna ca ar fi intretinut" relatii speciale" cu Agca, despre care au afirmat ca sufera de tulburari psihice.

Agca, iertat de Papa

Papa Ioan Paul al II-lea, care l-a iertat pe Agca la doi ani dupa atentat, a murit anul trecut. Autoritatile au refuzat cererea lui de a lua parte la funeraliile Papei. Succesorul lui Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea, urmeaza sa faca o vizita in Turcia, in luna noiembrie a acestui an.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.