Noul an a debutat cu stangul din punct de vedere climateric. Peste tot in lume, in primele zile ale anului 2006 s-au inregistrat inundatii, cutremure, valuri de frig si incendii de padure. California a fost serios afectata de doua valuri succesive de inundatii, in timp ce Australia se confrunta cu canicula: 44,2 grade Celsius, cea mai mare temperatura inregistrata din 1939.

Locuitorii Napa Valley, din nordul statului american California, trebuie sa faca fata unui al doilea val de inundatii in numai doua zile. 100 de oameni au fost evacuati de pe insula Twichell de pe raul Sacramento dupa ce digurile s-au fisurat din cauza vantului puternic. Sute de case si magazine au fost inundate in ultimele zile de-a lungul raurilor Napa si Russian.

In sudul Californiei, zona care vara trecuta a fost ravasita de incendii de padure, meteorologii au emis alerte de inundatie. Din cauza lipsei vegetatiei sunt posibile alunecari de teren.

Chiar pe 1 ianuarie, mai multe incendii de padure au izbucnit in statele Oklahoma, Texas si New Mexico. Numeroase case au ars si sute de persoane au fost evacuate din calea focului in Oklahoma City. In total, cinci persoane au fost ucise de calamitatile naturale in SUA in primele doua zile ale noului an.

Nordul Indiei se confrunta cu un val de frig care a ucis de la inceputul lunii decembrie pana acum 101 oameni. Majoritatea victimelor au fost in statul Uttar Pradesh, unul din cele mai sarace din India. Iernile sunt grele in mod obisnuit in sudul Asiei. Anul trecut, 400 de oameni au fost ucisi de frig numai in statul Uttar Pradesh.

Desi sezonul uraganelor s-a incheiat, in Oceanul Atlantic s-a format o noua furtuna tropicala chiar in ultimele zile ale anului trecut. Zeta este cea de-a 27-a furtuna tropicala formata in cel mai aglomerat sezon al uraganelor din istorie. Meteorologii au afirmat ca furtuna nu se va transforma intr-un uragan si nici nu ameninta vreun stat. Furtuna s-a format la o luna dupa ce sezonul uraganelor este declarat inchis, in jurul datei de 15 noiembrie.

Un puternic seism cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter s-a produs ieri in Atlanticul de Sud, in largul insulelor South Sandwich. Nu s-au semnalat victime si nu s-au format valuri tsunami.

Record de caldura in Australia: 44 de grade

Anul Nou a adus in Australia temperaturi record neinregistrate din 1939: 44,2 grade Celsius. Incendiile de padure au distrus case si masini, iar cateva orase au fost izolate in statul New South Wales, in orasul Victoria si in capitala Canberra. Cel putin 35 de persoane au fost tratate pentru insolatie in Sydney. Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, plajele din principalele orase australiene au fost pline de Anul Nou.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.