Parchetul General si Ministerul Afacerilor Externe analizeaza propunerea privind participarea magistratilor romani la investigatia privind asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri. Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat, ieri, la Institutul National al Magistraturii, ca exista doua propuneri - un procuror militar si unul din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism

Ilie Botos a declarat ca sunt mai multe tari care au formulat propuneri in acest sens, insa vor fi alesi procurorii care indeplinesc criteriile stabilite de catre Consiliul de Securitate. Ilie Botos nu a exclus posibilitatea ca un magistrat roman sa conduca aceasta ancheta in cazul in care Consiliul de Securitate al ONU va lua o decizie in acest sens. "Sunt cateva propuneri in analiza colegilor de la Ministerul Afacerilor de Externe. Este vorba de un procuror militar si de un procuror din cadrul DIICOT. S-a mai pus in discutie si un magistrat care este delegat la Ministerul Afacerilor de Externe", a declarat procurorul general al Romaniei. Botos a adaugat ca nu poate face inca publice numele celor trei magistrati. "Nu va pot spune daca unul dintre acestia va indeplini conditiile pentru a face parte din aceasta comisie", a mai spus Ilie Botos.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca magistratul pentru comisia ONU este de a avea zece ani de experienta in omucideri si sa vorbeasca fluent engleza, franceza sau araba. La randul lui, ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu a spus ca un roman ar putea fi succesorul lui Detlev Mehlis la conducerea Comisiei de ancheta privind asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri, Ungureanu declarand ca exista o preferinta a ONU fata de "un magistrat roman, foarte apreciat de forurile internationale".

Mandatul magistratului german Detlev Mehlis la conducerea Comisiei privind cazul Hariri se incheie la 1 ianuarie 2006, iar mandatul sau in ceea ce priveste etapa audierii oficialilor sirieni se incheie la 15 decembrie. Premierul libanez Rafic Hariri a fost ucis la 14 februarie, la Beirut, intr-un atentat cu masina-capcana, in perioada in care Siria inca avea trupe in Liban. Siria si-a incheiat retragerea armatei la 26 aprilie.

Referindu-se la situatia acuala si o posibila escaladare a tensiunilor din Siria, dupa asasinarea prim-ministrului Rafic Hariri, aceasta si prin prisma amenintarilor teroriste globale, noul director adjunct al SIE, generalul Silviu Predoiu a declarat ca, deocamdata, tara noastra nu reprezinta un "target" al fundamentalistilor islamici, aceasta si din cauza legaturilor pozitive pe care Romania le are cu lumea araba. "Este posibil ca numele tarii noastre sa apara legat de unul sau altul din evenimentele din Siria, dar aceasta se va face prin imaginea celor care au avut legaturi cu familia Ceausescu si erau tot timpul prin preajma acestuia la diferite vizite", a mai spus Silviu Predoiu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.