Rusia joaca la risc. De fapt, joaca dupa regulile economiei de piata. Fara mila. Cu brutalitate, punandu-si adversarul, candva cel mai bun aliat si partener, in situatii fara iesire, disperate. E ceva nou din partea Moscovei. Sa fie acesta noul "chip" al Kremlinului sau o simpla zvacnire de curaj, care se va spulbera pe masura ce "lectia demonstrativa" se va apropia de sfarsit?

In ajun, presedintele Viktor Iuscenko a anuntat ca Ucraina este gata sa plateasca importurile de gaze naturale la pretul de piata - 160 de dolari mia de metri cubi -, dar ca majorarea sa fie etapizata. Moscova a refuzat. Gazprom a plusat: in tara vecina "aurul albastru" va ajunge doar la pretul european mediu - 220-230 dolari mia de metri cubi, au anuntat surse ale companiei. Inasprirea pozitiei marelui gigant industrial confirma ca negocierile dintre Kiev si Moscova sunt in prag de esec. "Ucraina a avut o sansa, a scapat-o, iar azi nu se mai poate vorbi de 160 de dolari", preciza, in context, vicepresedintele consiliului de conducere al monopolului, Aleksei Medvedev."

Toate propunerile concrete formulate de Gazprom privind trecerea, de la 1 ianaurie 2006, la standardele europene in tranzactiile cu gaze naturale au fost respinse. "In pofida agresivitatii afisate de Gaprom, Ucraina a dat dovada de putina initiativa constructiva. A primi gaze la preturi de trei ori mai mici decat cele de piata e un anacronism, o discriminare comerciala", spune analistul Valeri Nesterov. Mai exista salvare pana la data limita, de 1 ianuarie, cand Gazprom a amenintat cu sistarea livrarilor, iar Ucraina ca va lua gaze din conducta de tranzit spre Europa? Expertii spun ca da.

"Este ca o sabie cu doua taisuri. Cea mai mica greseala e fatala, iar presedintele Vladimir Putin, care tine enorm la Gazprom, nu-l poate pune in dificultate. Deci, pana la urma, tot se va ajunge la o intelegere", sustin specialistii. Oricum, tot ieri, s-a aflat ca Rusia a decis sa mai deschida alte fronturi "de gaze". Georgia a acceptat sa achite 110 dolari mia de metri cubi. Mai ramane de luptat cu Moldova si tarile baltice. Pentru acestea din urma se preconizeaza o majorare de la 80 la 120-125 dolari mia de metri cubi, oferta pentru Chisinau fiind de la 63 la 150-160 dolari.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.