Rusia joaca la risc. De fapt, joaca dupa regulile economiei de piata. Fara mila. Cu brutalitate, punandu-si adversarul, candva cel mai bun aliat si partener, in situatii fara iesire, disperate. E ceva nou din partea Moscovei. Sa fie acesta noul "chip" al Kremlinului sau o simpla zvacnire de curaj, care se va spulbera pe masura ce "lectia demonstrativa" se va apropia de sfarsit?

In ajun, presedintele Viktor Iuscenko a anuntat ca Ucraina este gata sa plateasca importurile de gaze naturale la pretul de piata - 160 de dolari mia de metri cubi -, dar ca majorarea sa fie etapizata. Moscova a refuzat. Gazprom a plusat: in tara vecina "aurul albastru" va ajunge doar la pretul european mediu - 220-230 dolari mia de metri cubi, au anuntat surse ale companiei. Inasprirea pozitiei marelui gigant industrial confirma ca negocierile dintre Kiev si Moscova sunt in prag de esec. "Ucraina a avut o sansa, a scapat-o, iar azi nu se mai poate vorbi de 160 de dolari", preciza, in context, vicepresedintele consiliului de conducere al monopolului, Aleksei Medvedev."

Citeste si:

Toate propunerile concrete formulate de Gazprom privind trecerea, de la 1 ianaurie 2006, la standardele europene in tranzactiile cu gaze naturale au fost respinse. "In pofida agresivitatii afisate de Gaprom, Ucraina a dat dovada de putina initiativa constructiva. A primi gaze la preturi de trei ori mai mici decat cele de piata e un anacronism, o discriminare comerciala", spune analistul Valeri Nesterov. Mai exista salvare pana la data limita, de 1 ianuarie, cand Gazprom a amenintat cu sistarea livrarilor, iar Ucraina ca va lua gaze din conducta de tranzit spre Europa? Expertii spun ca da.

"Este ca o sabie cu doua taisuri. Cea mai mica greseala e fatala, iar presedintele Vladimir Putin, care tine enorm la Gazprom, nu-l poate pune in dificultate. Deci, pana la urma, tot se va ajunge la o intelegere", sustin specialistii. Oricum, tot ieri, s-a aflat ca Rusia a decis sa mai deschida alte fronturi "de gaze". Georgia a acceptat sa achite 110 dolari mia de metri cubi. Mai ramane de luptat cu Moldova si tarile baltice. Pentru acestea din urma se preconizeaza o majorare de la 80 la 120-125 dolari mia de metri cubi, oferta pentru Chisinau fiind de la 63 la 150-160 dolari.