Deflagratii de mari proportii au avut loc ieri la 40 km de Londra. Exploziile de la depozitul de carburanti Buncefield s-au auzit pina in Franta si Olanda

Mai multe explozii de mari proportii au avut loc ieri la depozitul de carburanti Buncefield, aflat linga localitatea Hemel Hempstead, la 40 km de Londra. 39 de persoane au fost ranite, dintre care una se afla ieri seara in stare grava, iar alta era sub observatie la spital. Prima explozie a avut loc la ora locala 06:03. Sunetul deflagratiei a fost auzit pina in Olanda si Franta. Autoritatile au respins posibilitatea unui atac terorist sau al unui accident ce ar implica un avion, dar cauzele exploziei sint necunoscute.

Alte doua deflagratii au urmat la orele 06:26 si 06:27. Flacarile ce au urmat exploziei se ridicau la sute de metri inaltime. "Am vazut o minge mare de foc cum venea din spatele cladirii. Avea cam 50 de metri latime. Apoi a fost cea mai mare explozie pe care am auzit-o vreodata. M-am ridicat, m-am intors, am fugit la masina si am demarat cit de repede am putut", a povestit pentru BBC soferul de cisterna Paul Turner.

Focul va dura mai multe zile

Politia a declarat ieri ca situatia se afla sub control, dar ca focul ar putea dura citeva zile. Autoritatile se asteapta la incendii, deoarece in depozit se afla 16 milioane de litri de petrol, cherosen si motorina. Pompierii nu pot stinge astfel de focuri, au declarat experti citati de Sky News. Tot ce se poate face in aceste cazuri este sa fie taiat fluxul de combustibil si sa se astepte ca focul sa se stinga de la sine. Buncefield este al cincilea depozit de combustibili ca marime din Marea Britanie si apartine companiilor Total si Texaco.

Evacuari

2000 de persoane din apropierea depozitului au fost evacuate, iar soselele din zona au fost inchise. Norul de fum ridicat in urma exploziei se deplasa spre sud. Politia a cerut locuitorilor din regiune sa ramina in case si sa inchida usile si ferestrele, pentru a se feri de fum. Autoritatile au repartizat masti de gaze. Citeva avioane au fost nevoite sa isi intirzie aterizarea la aeroportul Heathrow din cauza fumului.

Explozie si in Spania

Un dispozitiv exploziv a fost detonat duminica dimineata intr-un oficiu postal din nordul Spaniei. Explozia s-a petrecut in oraselul Igorre din Tara Bascilor. Nu s-au inregistrat victime. Autoritatile au anuntat ca acelasi tip de dispozitiv a mai fost utilizat de gruparea terorista ETA saptamina trecuta. •
Deflagratie chimica in Germania

O explozie ce s-a petrecut la o uzina chimica din Munchsmunster, sudul Germaniei, a produs moartea unui pompier si ranirea altor trei persoane, informeaza AFP. Evenimentul s-a produs simbata seara, politia cerind locuitorilor sa ramina in locuinte si sa nu deschida ferestrele. Focul a fost stins in citeva ore.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.