Dupa ce au intampinat impreuna Anul Nou si si-au masurat maestria pe partia de schi, presedintele ales al Ucrainei, Viktor Iuscenko, si liderul georgian, Mihail Saakasvili, au semnat, inainte de a se desparti, "Declaratia din Carpati". "Popoarele tarilor noastre au demonstrat ca libertatea si democratia sunt mai puternice decat orice masinarie de stat, oricat de dura ar fi ea", se spune in textul ce reafirma "optiunea europeana" a celor doua foste republici sovietice.

Un gest simbolic? Da, dar pana la un punct. Inainte de toate, el vine sa confirme determinarea celor doi demnitari, a caror venire la putere s-a facut, practic, dupa acelasi scenariu al "revolutiilor pasnice", de a se sprijini reciproc in dificila lor misiune. Pe de alta parte, gestul poate fi perceput ca un mesaj adresat Kremlinului: suntem doi, suntem o forta capabila sa tina piept expansiunii influentei Rusiei in CSI. Intors la Kiev, Iuscenko s-a grabit sa reduca din incordarea instalata in absenta lui, promitand sa dezvaluie, in cateva zile, numele candidatului sau pentru functia de prim-ministru. Dintre cele patru figuri emblematice ale scenei politice din Ucraina ce ravnesc la postul vacant, analistii tind sa acorde sanse omului de afaceri Piotr Porosenko, in defavoarea Iuliei Timosenko, umbra lui Iuscenko pe durata campaniei electorale, dar considerata prea radicala pentru a fi unanim acceptata, in tara si peste hotare. Pericolul divizarii tarii se mentine, orice greseala putand urni tavalugul destramarii, fara posibilitate de strunire.

In alta ordine de idei, de identitatea viitorului premier, de pozitia lui in societate, va depinde insasi realizarea planurilor electorale ale lui Iuscenko. Da, Timosenko este om de afaceri, dar prezenta ei in diferite scandaluri de coruptie ii va dauna ei si lui Iuscenko. Or, presedintele ales nu are nevoie de asa ceva, mai ales daca reforma constitutionala va ajunge sa fie aplicata, multe dintre atributiile sefului statului revenind parlamentului si primului-ministru. Iar prioritatea numarul unu a noului regim de la Kiev este mentinerea cresterii economice, o sarcina imposibil de indeplinit fara implicarea intregului mediu de afaceri al tarii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.