Tony Blair a decis sa nu-si intrerupa vacanta in Egipt * Ministrul olandez de Interne si-a continuat nestingherit sejurul pe insula thailandeza Koh Samui, neafectata de valuri * Ministrul austriac de Finante a petrecut trei saptamani in Maldive si a mintit ca autoritatile l-au rugat sa ramana pentru a da o mana de ajutor

Abia reveniti in tara din zonele afectate de tsunami, turistii straini care au supravietuit tragediei isi acuza guvernele ca au inceput sa se implice serios in operatiunile de salvare a sinistratilor abia dupa sarbatorile de sfarsit de an. Cum catastrofa s-a produs intr-un moment cat se poate de nepotrivit, la 26 decembrie, cand lumea crestina sarbatorea Craciunul, majoritatea oficialilor se aflau in vacanta; prea putini dintre ei s-au indurat sa-si scurteze concediul pentru a organiza trimiterea de ajutoare sau repatrierea supravietuitorilor raniti. Cei mai vehementi sunt cetatenii suedezi intorsi din Asia de Sud cu mare intarziere, spun ei, deoarece avioanele pe care le-a putut pune la dispozitie agentia de turism prin care venisera erau insuficiente, iar guvernul nu s-a grabit sa trimita avioane sau elicoptere militare (cum au procedat alte tari nordice). Inghesuiti in spitale suprapopulate, in conditii improprii, turistii suedezi si-ar fi dorit sa fie ajutati de medici din tara lor, sau macar de medici occidentali, insa nu au avut parte de ei.

Ziarele suedeze au denuntat, la randul lor, "tacerea guvernului", ai carui membri nu au putut fi contactati in primele 31 de ore dupa producerea dezastrului si care si-au continuat, apoi, programul de sarbatori. Premierul Goran Persson nu a putut fi zarit, iar ministrul de Externe, dna Laila Freivalds, a fost vazuta, la trei zile dupa catastrofa (cand devenise clar ca numarul suedezilor disparuti in Asia de Sud-Est este de ordinul miilor) asistand nestingherita, la Stockholm, la premiera unei piese de teatru. Nici premierul britanic Tony Blair nu s-a indurat sa-si intrerupa vacanta in Egipt din cauza cutremurului din Asia de Sud-Est, insa ministrii sai s-au ocupat de criza "cum au putut mai bine", asa cum a sustinut vicepremierul John Prescott. In aceeasi situatie a fost si presedintele francez Jacques Chirac, care a preferat sa ramana in Maroc pana la 31 decembrie, lasand organizarea trimiterii de ajutoare in seama premierului Raffarin. Singurul lider occidental care si-a intrerupt vacanta si a condus personal reuniunea de urgenta a cabinetului a fost cancelarul german Gerhard Schroder; Germania s-a mobilizat puternic inca din primele zile, trimitand cu promptitudine ajutoare in zona si organizand strangerea de fonduri in beneficiul tarilor afectate. Fostul cancelar Helmut Kohl, care se afla intr-o statiune din Sri Lanka in momentul producerii catastrofei, a decis sa ramana in capitala Colombo pentru a organiza operatiunile de salvare.

"Cum ii poate tihni cuiva o vacanta printre cadavre"?

Cei mai criticati, zilele acestea, sunt doi ministri care se aflau in regiune in timpul cutremurului si care au decis sa-si continue nestingheriti vacantele pana la sfarsit, fara sa simta nevoia sa se deplaseze in zonele devastate de tsunami, in care conationalii lor aveau nevoie de ajutor. Ministrul olandez de Interne, Johan Remkes, s-a aflat, incepand chiar din ziua catastrofei, pe insula thailandeza Koh Samui, situata la 250 de kilometri de Phukett. Cum statiunea n-a suferit prea mari pagube, Remkes si-a petrecut linistit cele zece zile de vacanta, ca sa constate ca, la intoarcerea la Haga, i se cere demisia pentru "nesimtire". Parlamentarii din opozitie s-au intrebat "cum ii poate tihni cuiva o vacanta printre cadavre?".

Remkes a fost foarte mirat de criticile care i s-au adus si a declarat ca, "asa cum aratau lucrurile, un ministru olandez nu putea face mare lucru"... Un alt oficial, ministrul austriac de Finante, Karl-Heinz Grasser, a petrecut trei saptamani in Maldive, insule care au fost inundate de valurile uriase. Aflat intr-o zona neafectata, Grasser a decis sa-si duca la bun sfarsit vacanta si a motivat, la intoarcerea acasa, ca "autoritatile de acolo i-au cerut sa ramana pentru a ajuta". Contactati de presa, oficialii din Maldive au declarat ca n-au aflat de prezenta lui Grasser decat in ziua plecarii acestuia, cand ministrul austriac i-a telefonat omologului sau din Maldive pentru a-si oferi ajutorul. Foarte ocupat, acesta si-a trimis un adjunct la aeroportul de pe care trebuia sa decoleze familia Grasser, cu care a avut o convor-bire mai mult "protocolara". Nici unul dintre cei aflati sub tirul criticilor presei si opiniei publice nu se gandeste sa demisioneze.
Desi li s-a promis aproape un miliard de dolari la summitul de ieri de la Jakarta,

Supravietuitorii valurilor ucigase se lupta cu bolile, foametea si epuizarea

Un ultim bilant a scazut la 146.000 de morti, existand inca mii de disparuti
Caini vagabonzi, cangrenele si bolile diareice se adauga suferintelor produse de tsunami
Bilantul mortilor catastrofei din Oceanul Indian a fost redus la 146.000 de morti, insa circa 10.000 de persoane sunt inca disparute, cele mai multe in Indonezia, India si Thailanda. Numarul strainilor al caror deces a fost confirmat a ajuns la 411, mii de trupuri fiind conservate pentru identificare. In schimb, corespondentii de la fata locului vorbesc de numeroase cazuri in care corpurile localnicilor sunt aruncate in gropi comune fara a fi macar numarate. Desi ONU si-a asumat o conducere unica a tuturor operatiunilor pe care le-au coordonat pana acum SUA, Japonia, India si Australia, situatia supravietuitorilor se inrautateste pe zi ce trece. Rani superficiale s-au transformat in cangrene periculoase, fracturi netratate la timp vor necesita amputari, iar copiii sufera de diaree si pneumonie provocate de apa murdara.

Dintre cele 5 milioane de persoane afectate de tsunami, cel putin un numar egal cu cel al mortilor este in pericol imediat de a se imbolnavi, a declarat un oficial al Oganizatiei Mondiale a Sanatatii. Daca germenii holerei sunt inca in perioada de incubatie, aparitia unei epidemii nefiind inca predictibila, in India a aparut riscul bolilor transmisibile de la animale. Vreme de cateva zile, haitele de caini vagabonzi s-au hranit cu cadavre, dar, odata ce acestea au fost stranse, patrupedele flamande au inceput sa atace refugiatii, indeosebi copiii. In statul indian Tamil Nandu a inceput uciderea cainilor, chiar daca la Londra, o organizatie pentru protectia animalelor a anuntat ca strange hrana pentru aceste animale si va trimite veterinari in Asia

Aproape un miliard de dolari oferit de tarile donatoare

In cadrul summitului extraordinar de ieri de la Jakarta, tarile din Asia de Sud-Est, membrele G-8 si UE s-au angajat sa achite cheltuielile necesare tarilor afectate de tsunami estimate de ONU la 977 de milioane de dolari. Kofi Annan s-a declarat multumit de rezultate, subliniind ca suma corespunde "unor programe precise, deja convenite cu guvernele tarilor afectate". Totodata, Annan a cerut ca toate "promisiunile sa fie rapid convertite in bani", amintind ca totalul sumelor promise se ridica la 3-4 miliarde de dolari. Statele reprezentate la Jakarta au convenit si asupra unui moratoriu in privinta datoriilor statelor din zona, urmand ca o eventuala reducere de datorii sa fie discutata la reuniunea Clubului de la Paris de pe 12 ianuarie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.